Více prvotních dat z porážkové linky

Výkrmci prasat v Německu již dlouho požadují, aby byla data získaná při vážení a klasifikaci prasat na jatkách shromažďována v neutrální bance dat, tzv. blackboxu (černá skříňka).

Jejich přání se stalo realitou na začátku letošního roku ve zpracovatelském koncernu Tönnies se sídlem v Rheda-Wiedenbrücku spuštěním pilotního projektu blackboxu, jehož vznik inicioval Zemědělský svaz Severního Porýní – Vestfálska (WLV) v Münsteru. Informace získané při porážce prasat jsou posílány prostřednictvím separátního a speciálně chráněného vedení dat do Zemského úřadu přírody, životního prostředí a ochrany spotřebitele (LANUV) jako nezávislého kontrolního úřadu.

Po šestiměsíční zkušební době, kdy se do ověřování zapojilo přibližně 60 testovaných podniků je jasné, že projekt bude pokračovat. Výkrmci, kteří svoje zvířata ztržňují ve společnosti Tönnies, budou tak mít i nadále přístup k relevantním informacím z porážkové linky, ke kterým patří: informace z klasifikace jednotlivých partiích přístrojem AutoFOM (hmotnost a procentický podíl bůčku), jatečná hmotnost, označení zasílatele a průběžné číslo porážky.

Z pohledu výkrmce jsou informace o přesném časovém údaji porážky u jednotlivých zvířat nápomocné pro jeho rozhodovací činnost. Pokud dojde - zejména mezi dodáním zvířete na jatka a jeho porážkou - k příliš velké časové prodlevě, odrazí se to negativně na výsledných hodnotách.

Odborníci z LANUVu nyní horečně pracují na možnosti získanou množinu dat hromadně statisticky vyhodnotit. Pokud bude systém dobře fungovat, bude možné do budoucna včas detekovat chyby vzniklé při klasifikaci a odstranit je. Kromě toho by do budoucna měla být k dispozici i informace o výsledcích zkoušek u všech prasat dodaných do společnosti Tönnies v Rheda-Wiedenbrücku. Tak by poprvé měla být umožněna obsáhlá a především permanentní kontrola dat.

Weiter Rohdaten vom Schlachtband Top Agrar, 2010, č. 7, s. S 2

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info