Souhrn událostí uplynulého dne - 25. 8. 2010

Mise Evropské komise (FVO) v ČR

Úřad pro potraviny a veterinární záležitosti Evropské komise (FVO) uveřejnil dne 18.8.2010 zprávu o výsledku mise FVO v ČR. Šlo o specifický audit v ČR, který se uskutečnil ve dnech 26.4.-3.5.2010 a to jako součást generálního auditu ČR prováděného podle opatření nařízení (ES) č. 882/2004 o oficiálních kontrolách potravin a krmiv. Uvedený specifický audit se zabýval implementací národních opatření zaměřených na kontrolu reziduí a kontaminantů u živých zvířat a v živočišných produktech.

Vláda projedná novelu plemenářského zákona

Vláda ve středu projedná novelu plemenářského zákona, která má umožnit zachování plemene starokladrubských koní. Podle stávající právní úpravy může plemennou knihu chovu vést pouze státní podnik Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Kabinet však v květnu schválil jeho přeměnu na státní příspěvkovou organizaci tak, aby hřebčín mohl čerpat dotace z EU. Nový zákon umožní vedení plemenné knihy nástupnickému subjektu.

Rozšíření standardů dobré zemědělské praxe na další území pomůže bojovat proti erozi půdy

Téměř polovina zemědělské půdy v Česku je v současné době ohrožena erozí. Zabránit dalšímu masivnímu smývání ornice, zhoršování kvality půdního fondu i vod má pomoci novela vládního nařízení a rozšíření platnosti tzv. standardů GAEC i na mírně erozně ohrožené půdy. Novela by měla začít platit od 1. ledna příštího roku, jako jeden z konkrétních kroků v oblasti ochrany půdy, kterou ministr Ivan Fuksa považuje za své prioritní téma.

Adex, největší český zpracovatel krůt, už potřetí ukončil výrobu

Adex z Lomu u Tachova, největší zpracovatel krůt v zemi, už potřetí za 11 let ukončil výrobu. Podnik zlikvidovaly dotované dovozy z Polska a Německa. Českolipský podnikatel, který podnik předloni koupil v konkurzu, se navíc s výrobky neprosadil v obchodních řetězcích a po 1,5 roce fungování továrnu zavřel. Všech 30 pracovníků dostalo všechny mzdy plus odstupné, řekl ČTK podnikatel Vladimir Vladimirov, který Adex vydražil za 28 milionů Kč a do rozběhu výroby vložil dalších 22 milionů korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info