Zápisník labužníka: Dočkáme se testů potravin

Potěšila mě zpráva, že vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity začínají testovat potravinářské výrobky zakoupené v běžných obchodech a výsledky testů předávat veřejnosti.

Dozvíme se například, jestli masokombinát přidal do salámu více sójové bílkoviny či dalšího rostlinného proteinu, než povoluje norma. Je zřejmé, že výrobci někdy porušují normy omezující použití rostlinných bílkovin v některých typech masných výrobků. Spotřebitel se to však obvykle nedozví, nemá možnost to kontrolovat. Přitom většina z těchto přísad jsou potenciální alergeny, které mohou mít nepříznivý vliv na zdraví, zvláště u alergiků na lepek.

Namátkové kontroly by se měly zpočátku týkat především výrobků oceněných nálepkou Klasa, tedy označením kvality, které uděluje Státní zemědělský intervenční fond. Toto označení totiž v poslední době ztrácí svou věrohodnost, mnoho odborníků se domnívá, že bylo zprofanováno podivnými praktikami. Snad se to nyní pod novým ministrem zemědělství zlepší.

Informací o kvalitě potravin je pořád zoufale málo, už jsem o tom psal několikrát. Nedávno jsem zasedal v porotě, která testovala kvalitu špekáčků. Původ výrobků jsme se dozvěděli až po testu. Výsledek byl velmi překvapivý: jako nejlepší jsme shodně určili špekáček zakoupený v síti Globus. Také špekáčky od Steinhausera z Tišnova, Jana Prantla (Lidl) a davelského Dolejšího měly správný obsah i chuť. Do první pětky se ještě vešel uzenář Sup z Vršovic.

Naopak výrobky, pod nimiž byl podepsán Masný průmysl Česká Lípa, Bivoj Opava a Kostelecké uzeniny, naprosto nevyhovovaly po všech stránkách, místo masa v nich bylo příliš mnoho sójové mouky a kuřecího separátu. Přitom cenově se rovnaly těm nejlepším, některé byly dokonce dražší. Dočetl jsem se pak, že Kaufland na základě tohoto testu přerušil s Bivojem spolupráci. Takže to mělo smysl. Soutěže se bohužel nezúčastnil pan Veselka z Pacova, můj oblíbenec. Myslím, že by asi vyhrál.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info