Souhrn událostí uplynulého dne - 26. 8. 2010

Schodek agrárního obchodu se v pololetí prohloubil na 16,6 mld

Česká republika vykázala v letošním prvním pololetí v obchodě se zemědělským a potravinářským zbožím schodek 16,6 miliardy korun. Meziroční nárůst činil 1,3 miliardy korun. Agrární dovoz vzrostl o 1,5 procenta na 68,2 miliardy Kč, vývoz se zvýšil o půl procenta na 51,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Saldo agrárního zahraničního obchodu je záporné nepřetržitě od roku 1993.

Senát dal šanci vlastníkům nevypořádaných podílů v bývalých JZD

Senát dnes podpořil nový způsob vypořádávání podílů v bývalých zemědělských družstvech. Předloha počítá s tím, že o dosud nevypořádané podíly by mohli jejich vlastníci žádat ještě rok. Pokud se jich nedomohou, mohli by svůj nárok na finanční vyrovnání uplatnit u ministerstva zemědělství, které by podíly následně vymáhalo ve splátkách během tří let. Senátoři nepodpořili návrh na zamítnutí této předlohy, který vznesl senátor Jan Hajda (ČSSD).

Ministr Fuksa dnes v Českých Budějovicích zahájil výstavu Země Živitelka

Ministr zemědělství Ivan Fuksa se dnes spolu s prezidentem České republiky Václavem Klausem zúčastnil zahájení 37. ročníku mezinárodní výstavy Země Živitelka. Při té příležitosti slavnostně propůjčil zástupcům sedmi výrobců potravin certifikáty národní značky KLASA a také ocenil mladé vědecké pracovníky a nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje v roce 2010.

Klaus: Také v zemědělství se v době krize musí škrtat

Zemědělství nemůže v době krize hospodářství a veřejných financí zůstat mimo škrty ve státním rozpočtu. Stát by měl sice této oblasti pomáhat, mělo by v ní však jít o co největší efektivitu hospodaření. Na dnešním zahájení agrovýstavy Země živitelka v Českých Budějovicích to řekl prezident Václav Klaus. Novinářům řekl, že si je vědom toho, jakou měrou vnější podmínky zemědělství ovlivňují.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info