Ztráty způsobené suchem v Rusku jsou enormní

I přes výraznou korekci celkové výše škody způsobeném suchem v Rusku z 5 až 7 na 1,1 mi. USD činí propad sklizně obilí v porovnání s loňským rokem přibližně 30 mil. tun.

Letošní sucha v Rusku by podle nejnovějších odhadů měly tamnímu zemědělství způsobit škody ve výši téměř 1,1 miliardy USD jak uvedl ministr zemědělství Alexandr Petrikov. Podle tiskové agentury Ria Novosti původní odhady expertů vyčíslily ztráty agrárního průmyslu včetně očekávaného propadu na trhu zemědělských strojů na 5 až 7 mld. USD.

„Rok 2010 je nejtěžším rokem v historii našeho zemědělství“, uvedl Petrikov. Suchem bylo postiženo 35 regionů Ruské federace. Z celkové úrody obilovin bylo zničeno přibližně 26 %. Porosty na více než 11 mil. ha osevních ploch úplně zaschly. Dokonce i podle optimistické prognózy ministerstva zemědělství by měla letošní sklizeň dosáhnout nanejvýše hranice 67 mil. tun. V uplynulém roce bylo v Rusku sklizeno 97,1 mil. tun obilí.

Napětí a růstu cen na domácím trhu se ale podle ujištění prvního náměstka ministra zemědělství není třeba obávat. Domácí potřeba ve výši 77 mil. tun bude plně pokryta z letošní sklizně a zbývajících 23 mil. tun ze zásob ze sklizně loňské. Kromě toho je ještě uskladněno 9,5 mil. tun obilí ve státních hmotných rezervách.

Trotz neuer Zahlen: Dürreschäden in Russland sind gewaltig [2010-08-25]

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info