Vědci v zásadě rozluštili genom pšenice - významné pro výrobu

Britští vědci rozluštili a zveřejnili skoro celý nesmírně složitý genetický kód pšenice, která je jedním ze základů potravy pro třetinu lidstva. Jejich práce by měla vést k vývoji odolnějších a výnosnějších druhů této obiloviny, což by pomohlo čelit hrozbě nedostatku potravin ve světě, napsala agentura Reuters.

Pšenice byla po rýži a kukuřici poslední ze základních obilovin, jejíž genetický kód dosud nebyl rozluštěn. Důvodem je jeho obrovský rozsah - genom pšenice je pětkrát rozměrnější než lidský. Vědcům z Liverpoolské univerzity se ho zatím podařilo rozluštit 95 procent. Předmětem jejich výzkumu byla odrůda zvaná čínská jarní pšenice.

"Informace, které jsme získali, budou neocenitelné při řešení problému celosvětového nedostatku potravin," řekl vedoucí týmu Neil Hall.

Výrobu pšenice ve světě teď ohrožují podnební změny, přičemž potřeby se vzhledem k růstu počtu obyvatel zeměkoule zvyšují.

Další člen liverpoolského vědeckého týmu Anthony Hall citoval předpovědi některých expertů, že během 40 let bude zapotřebí zvýšit výrobu potravin o 50 procent, aby byla uspokojena poptávka.

Ceny pšenice na světových trzích dosáhly tento měsíc nejvyšších hodnot za poslední dva roky. Jednou z hlavních příčin je mimořádné sucho v Rusku.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info