Lesnickým svazům se nelíbí tendry, požadují změny ve vedení Lesů ČR

Lesnické svazy dnes vyzvaly ministra zemědělství Ivana Fuksu k personálním změnám ve vedení státního podniku Lesy ČR. Nelíbí se jim totiž situace kolem tendrů na těžbu dřeva od roku 2011. Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy České republiky (LČR) zrušily v polovině května. Na podzim proto státní podnik vypíše jednoroční tendry na příští rok.

Svazy se obávají, že se nestihnou podepsat smlouvy

Vypsání výběrových řízení pro práce v lese až po 15. září podle Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) neumožní podepsání příslušných smluv do konce letošního roku. Práce ve státních lesích i dodávky dřevní hmoty pro tuzemské zpracovatele jsou tak prý vážně ohroženy. Lesnictví a navazující obory zaměstnávají v Česku kolem 90 tisíc lidí.

Prohlášení lesníků a dřevařů

"Rada KLDS je přesvědčena, že současné vedení LČR nemá schopnost řešit situaci v lesnicko-dřevařském komplexu tak, aby zamezilo negativnímu dopadu na ekonomiku odvětví se všemi průvodními jevy v sociální oblasti, které především výrazně ohrozí zaměstnanost."

Hlavním kritériem ročních jednokolových tendrů má být nabídnutá cena, oznámil ministr Fuksa minulý týden. Lesům České republiky patří polovina lesů v zemi, podle zrušených tendrů se v nich mělo pracovat od ledna 2011.

zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info