Francouzi deklarovali vyšší ceny za mléko

Francouzští chovatelné dojeného skotu by měli nyní dostávat za vyrobené mléko více peněz. Od příštího roku se bude výše ceny vyplácené za mléko odvíjet od cen v sousedním Německu.

Ve Francii došlo k dohodě mezi prvovýrobci a mlékárnami o navýšení ceny mléka ve druhém pololetí letošního roku.

Vedoucí svaz prvovýrobců a zpracovatelé se dohodli na zvýšení ceny ve třetím a čtvrtém čtvrtletí letošního roku o 3,1 na 33 eurocentů za litr mléka. Za celý kalendářní rok by tak průměrná cena měla činit 30,1 centu za litr mléka. Přijetí dohody předcházela celá řada protestních akcí chovatelů mléčného skotu. Zástupci mlékárenského průmyslu a svazu prvovýrobců FNPL vyjádřili s dosaženou dohodou spokojenost.

Od příštího roku by měly francouzské výrobní ceny mléka ještě oscilovat v pevně stanoveném pásmu okolo hladiny cen vyplácených v Německu. V pohyblivém průměru by neměla odchylka směrem nahoru nebo dolů za 10 kalendářních měsíců činit více než 0,8 centu za litr mléka. Na měsíčním základě by rozdíl měl činit do jednoho centu. Sezónní přirážky a slevy nebyly zohledněny. Vzájemná vazba na ceny v Německu byla přijata díky tlaku mlékárenského průmyslu, který se cítí v konkurenci německých mlékáren v nevýhodě. Podle informací francouzských zpracovatelů zaplatili v roce 2009 v průměru o 3,5 centu více za litr mléka více než mlékárny německé, což mělo za následek výrazný nárůst dodávek mléka z Německa do Francie.

Französen vereinbaren höheren Milchpreis

[2010-08-25], www.landwirt.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info