Stanovisko ministerstva zemědělství k článkům MF Dnes týkajících se nákladů ministerstva dopravy

Ministr zemědělství Ivan Fuksa bude pozorně sledovat působení všech svých podřízených, tedy i těch, kteří přišli na úřad z ministerstva dopravy. Dosavadní výsledky práce týmu prvního náměstka Romana Bočka odpovídají jeho očekáváním.

Médiím byly tyto výsledky představeny již 16. srpna: ministerstvo ještě v roce 2010 ušetří na původně plánovaných výdajích 360 milionů korun. Ivan Fuksa sám jde v šetření příkladem, procentuálně nejvíce z celého úřadu rozpočet zkrátil kabinet ministra. „Naprosté většině úředníků jen pomalu dochází, jak zásadně bude třeba změnit způsob nakládání se státními penězi. Osobně dohlížím na to, abychom ořezali nesmyslné výdaje. Výrazně uspoříme třeba tím, že k cestám budeme používat běžné letecké linky místo vládních speciálů", dodal Ivan Fuksa. Stejnou prověrku hospodaření vnitřního chodu ministerstva zadal i ministr Fuksa, ale nepovažoval za potřebné její výsledky medializovat ve smyslu negativního hodnocení rozhodnutí svých předchůdců. Takovýto způsob prověřování efektivity vynaložených prostředků považuje ministr za naprosto standardní manažerský krok.

Ministerstvo zemědělství nebude komentovat jednotlivé případy zakázek týkajících se jiného resortu. Dovolujeme si Vás však upozornit na jednu nepřesnost v článku uvedenou: není pravda, že by se ministr zemědělství ujal lidí vyhozených z jiného ministerstva za plýtvání.

První náměstek Boček odešel z Ministerstva dopravy (kde působil 1,5 roku a měl na starosti například řešení situace ČSA) na zemědělství ještě před nástupem ministra Bárty. Další v článku jmenovaní úředníci odešli z ministerstva dopravy v rámci personálních změn po nástupu nového ministra předtím, než proběhly jakékoli audity. Ministr se k dotazům MF Dnes včera nevyjádřil proto, že celý den trávil se zemědělci na Zemi živitelce.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info