Choceňská mlékárna míří na ruský trh

Choceňská mlékárna začala do Moskvy a Petrohradu vyvážet své pomazánkové máslo. Pokud se na trhu uchytí, plánuje i založení česko-ruské firmy, která by tuzemskou specialitu vyráběla přímo v Rusku. „Trh je to velký, možnosti jsou velké. Půjde o to, jak do toho můžou vstoupit antiimportní opatření z ruské strany,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 ředitel mlékárny Petr Marek.

„Pro nás je to cesta, abychom nemuseli řešit logistiku a nebyli závislí na rozhodnutích ruské vlády.“ Pokud by takový závod vznikl, byla by firma první tuzemskou firmou, která by mléčné výrobky v Rusku vyráběla.

O tom, že firma zkusí do Ruska proniknout s pomazánkovým máslem, a ne třeba s jogurty, rozhodla delší trvanlivost výrobku umožňující časově náročnější export. „Uvedení na trh nás bude něco stát, ale stále to vidím jako nadějnější než jít s výrobkem do západní Evropy,“ uvedl Marek. Pomazánkové máslo prodává mlékárna pod odlišným názvem než v Česku, nese značku obchodního partnera firmy Cesare.

Rozhovor s Petrem Markem čtěte ZDE

V minulosti se firma snažila uvést výrobky například do Německa či Polska, ale neúspěšně. V Německu jsou podle Marka vztahy mezi řetězci a dodavateli velmi stabilní, a dostat nový výrobek do tamních regálů je proto těžké. Navíc by daný produkt potřeboval velmi drahou reklamní kampaň, kterou si středně velká firma jako Choceňská mlékárna s půlmiliardovými tržbami nemůže dovolit. V Polsku jsou zase obecně nižší ceny, takže se tam prodej příliš nevyplácí.

„V současné době určitě v Rusku žádná tuzemská mlékárna svou filiálku nemá a přímo tam nevyrábí,“ řekl deníku E15 předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Povolení ruské veterinární správy vyvážet do Ruska mléčné výrobky má nyní dvanáct společností včetně Choceňské mlékárny a hlavních hráčů na trhu, jako jsou Madeta a Olma.

I přes povolení k exportu se však firmy potýkají s potížemi. Trpí jimi nejen firmy z Česka, ale obecně z celé EU. Loni v Rusku vydali nový federální zákon o mléce, který je podle Kopáčka v mnoha ohledech zbytečně přísný. „Ruský trh má obrovský potenciál. Existují tam ale právní bariéry, které jsou spíše politickou záležitostí. Zájem o výrobky by totiž byl. Jsou to spíše antiimportní opatření Ruska,“ míní. Firmy z jiných regionů, například z Nového Zélandu, totiž v Rusku působí.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info