Ceny obilí dramaticky rostou. Chléb je ale levnější než loni

Pšenice se kvůli živelným pohromám prodává takřka za dvojnásobek loňské ceny. Potraviny mají zdražit jen mírně.

Spálená pšeničná pole v Rusku, deště a záplavy v tuzemsku - scénář pro dramatické zdražení potravin je na první pohled připraven. Ceny obilí na chicagské burze také už letí vzhůru. A zatímco před rokem se tuna potravinářské pšenice v Česku prodávala stěží za 2800 korun, dnes už obchodníci farmářům nabízejí kolem 4500 korun.

Jenže šok z prudkého zdražení potravin české spotřebitele s největší pravděpodobností nečeká. Zřejmě půjde jen o jednotky procent. A to přesto, že k růstu cen zemědělských komodit se příští rok v tuzemsku přidá i zvyšování cen za energie a vláda uvažuje o zvýšení DPH za potraviny z dosavadních deseti na 12 procent.

Proti zdražování hovoří dvojí fakt. Jednak ani současné vyšší ceny obilí nebo mléka nedosahují rekordů z doby "potravinářské krize" roku 2008 a jednak se zdražování surovin nikdy přímo nepromítá do cen finálních výrobků.

Ceny na pultech určuje především politika samotných obchodních řetězců. A ty nechtějí přijít o zákazníky, zvláště v situaci, kdy většina nakupujících bude mít příští rok zřejmě hlouběji do kapsy. "Budeme se snažit udržet ceny dole. Konkurence mezi řetězci je pořád tvrdá a lidé jsou už v dnešní ekonomické situaci na ceny citlivější než jindy," potvrzuje Vesselin Barliev, mluvčí sítě Tesco. Připouští ale, že na zdražování potravin podle něj budou více tlačit vyšší výdaje za elektřinu (pokud opravdu dojde k jejich výraznému skoku) než růst cen samotného obilí nebo mléka.

Výsledkem různých, někdy i protichůdných tlaků na ceny potravin tak zřejmě bude mírné zdražování. Přesné číslo ovšem nechce odhadovat nikdo. "Je možné, že potraviny půjdou ještě nad průměr inflace, potáhnou ji tedy vzhůru," předpokládá analytik Patria Finance Marek David. To by znamenalo výraznější meziroční zdražení potravin než dvě procenta. Průměrná domácnost přitom vynaloží na jídlo a pití téměř pětinu svých výdajů. To je zhruba stejně jako na bydlení a dvakrát víc než na dopravu.

Před razantnějším růstem cen potravin varuje prezident Agrární komory Jan Veleba. "Mohlo by to být až deset procent," říká. Ale sám přiznává, že jde o věštění z křišťálové koule. A jako obhájce zájmů zemědělců má poukazy na zvyšování cen produkce "v popisu práce".

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info