V Rostěnicích na Vyškovsku má vzniknout velkochov brojlerů

Výstavbu sedmi nových hal pro chov 268.000 brojlerů plánuje zemědělská a.s. Rostěnice na Vyškovsku. Podle vedení firmy se zatím jedná pouze o záměr, na investici musí společnost získat peníze, řádově desítky milionů korun.

Firma se chovem brojlerů již zabývá. V zemědělském středisku Kučerov jsou čtyři rekonstruované stáje, každá obsahuje 16.000 kusů drůbeže. Dvě z těchto hal mají ustoupit nové výstavbě.

"Všechno je otázka dotací. Ty teprve určí, jak konečný projekt bude vypadat, tedy kolik hal se podaří postavit. Jedna hala vyjde tak na deset milionů korun," uvedl pro ČTK k plánované výstavbě vedoucí živočišné výroby společnosti Antonín Blažek. Podle něj se stavět začne nejdříve v příštím roce. Firma se však obává snížení dotačních titulů ministerstva zemědělství.

"Je otázka, jak velké dotace budou, vláda začíná šetřit. Nyní tvořily dotace kolem 35 procent. Bez dotací do projektu určitě nepůjdeme," uvedl Blažek. Podle něj by se realizace i tak protáhla na několik fází.

V současné době projekt posuzuje Krajský úřad Jihomoravského kraje z hlediska jeho vlivů na životní prostředí. Posuzování je na počátku, ještě se nekonalo ani veřejné jednání. Dalším problémem je otázka rentability celého projektu. Provoz drůbeže podle Blažka v současné době vzhledem k zvyšujícím se cenám krmiv není rentabilní, naopak ceny na jatkách stagnují.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info