Genetický kód jablka byl rozluštěn. Toto ovoce tak bude v budoucnu chutnější a odolnější

Tým 86 vědců z celého světa poprvé sekvencoval genetický kód jablka, a to odrůdy Golden Delicious. Rozluštění genetického kódu jablek by mohlo vést k vyšlechtění jejich nových a lepších odrůd, které budou odolnější vůči chorobám.

Vědcům z 20 vědeckých institucí trvalo dva roky, než kód rozluštili. Je to prý nejrozsáhlejší genom plodiny, který byl k dnešnímu dni popsán. Výsledky byly zveřejněny v odborném časopise Nature Genetics.

Profesor Riccardo Velasco z italské Nadace Edmunda Macha, který výzkumný tým vedl, říká, že sekvenování genomu jablek by mohlo mít značné dopady na jejich produkci. "Rozluštění DNA nám pomůže při zvyšování kvality jablek a přinese novinky na trh," uvedl pro BBC News.

Kate Evansová z Centra pro výzkum a rozšíření ovocných dřevin Washingtonské státní univerzity si zase myslí, že objev pomůže zachovat "dlouhodobě udržitelnou výrobu" jablek. Vědci doufají i ve zlepšení samotné populární odrůdy Golden Delicious, která před více než sto lety vznikla v americké Západní Virginii. Mohla by se zlepšit chuť, vzhled, a chřupavost těchto jablek.

Výzkumníci také vysledovali původ jablek. Našli jejich předchůdce pocházejícího z divoce rostoucí jabloně Malus sieversii, která původně rostla v horách na jihu Kazachstánu. Dnes existuje více než sedm a půl tisíc známých odrůd jablek.

Vědci rovněž přišli na to, že velká část genomu jablka byla kdysi dávno během evoluce náhodně zdvojena. Velký počet genů může dát rostlinám konkurenční výhodu a poskytnout větší ochranu proti nemocem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info