Vyměňte šéfy Lesů ČR, žádají lesnické svazy

Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) vyzvala ministra zemědělství Ivana Fuksu k personálním změnám ve vedení státního podniku Lesy ČR. Důvodem je situace kolem tendrů na těžbu dřeva od roku 2011.

Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy zrušily v polovině května. Na podzim proto vypíšou jednoroční tendry na příští rok.

Podle konfederace je jasné, že vypsání výběrových řízení pro práce v lese až po 15. září neumožní podepsání příslušných smluv do konce letošního roku. "Tím jsou vážně ohroženy nejen práce ve státních lesích, ale především dodávky dřevní hmoty pro tuzemské zpracovatele," tvrdí KLDS. "Jsme přesvědčeni, že současné vedení Lesů nemá schopnost řešit situaci tak, aby zamezilo negativnímu dopadu na ekonomiku odvětví se všemi průvodními jevy v sociální oblasti, které především výrazně ohrozí zaměstnanost," stojí v prohlášení lesníků a dřevařů.

Lesy ČR výzvy a názory konfederace ostře odmítly a označily je za účelové a nesmyslné. "Zásadně odmítáme, že práce v lesích nebudou v roce 2011 zajištěny," uvedl mluvčí Lesů Zbyněk Boublík. Konferedace podle podniku svými výzvami prohlubuje nejistotu firem v lesnickém a dřevařském sektoru.

"Vyhlášení tendru po 15. září jsme avizovali právě s cílem maximální transparentnosti," řekla k tomu mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Ministr zemědělství Ivan Fuksa podle ní zadal šéfovi Lesů Svatopluku Sýkorovi vypracovat varianty řešení pro případ, že by spuštění tendru k 31. prosinci nebylo možné.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info