Zemědělci varují před zvyšujícím se dovozem potravin

Ministerstvo zemědělství představilo svůj plán úsporných opatření, který má mimo jiné zasáhnout tak zvané přímé platby. Zemědělci jsou tím zaskočeni, protože přímé platby znamenají částečné dorovnávání dotací na úroveň „starých“ zemích Evropské unie.

„Zásadně lze odmítnout další škrty,“ řekl Deníku Zdeněk Houška ze Zemědělského družstva Skalka se sídlem v Lipí. Houška vzápětí uvedl hned několik důvodů pro svůj postoj.

Zasažení doplňkových plateb

„Zemědělství se na snížení schodku státního rozpočtu podílelo již v loňském roce. Finanční prostředky odebrané z rezervního fondu ministerstva zemědělství ve výši 13 miliard korun, tvořily třetinu celkové částky určené na toto snížení,“ upozornil Houška, který je mimo jiné i činný ve vedení mlékařského odbytového družstva JIH.

Letošní krácení má zasáhnout tak zvané doplňkové platby ve výši necelé miliardy korun. „Krácením by pak došlo k nenaplnění celkové možné částky vyjednané v Kodani pro zajištění konkurenceschop­nosti českých zemědělců v EU o 50% z celkově možných,“ varuje v této souvislosti Houška. Nerovné nastavení podpor se projevuje u českých zemědělců razantně třeba u živočišné produkce. „Od vstupu do EU klesly stavy prasnic o 50%, prasat celkem o 42%, stavy skotu o 8 %, dojných krav o 15%,“ vypočetl dopady nerovné konkurence předseda ZD Skalka.

Končí pomoc podpůrného a garančního rolnického fondu

Čeští zemědělci zdůrazňují, že klesá produkce i zaměstnanost v zemědělství i zpracovatelském průmyslu a na to navazuje nárůst dovozů, například u vepřového masa činí dovozy již 45%, u mléčných výrobků 38%, u drůbežího masa 33%, ale dováží se už i 25% hovězího masa z celkové domácí spotřeby,“ konstatoval Houška.

Doplňkové platby, které chce ministerstvo pokrátit tak podle Houšky nejdou do spotřeby ani do mezd, nejsou tak zvaně projedeny, ale slouží prostému zachování produkce a jednotlivých podniků při životě. Zemědělce netěší ani to, že končí program, kdy Podpůrný a garanční rolnický fond pomáhal s krátkodobým financováním například nákupů osiv. Podle zástupců GE Money Bank, která se finančním službám pro zemědělce dlouhodobě věnuje, bude ale například tato banka uvažovat o další podpoře pro zmíněné úvěry i bez státní pomoci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info