Česká genetika do země původu plemene

Husarský kousek se povedl společnosti Bovet, když se jí podařilo do země původu plemene charolais - Francie prodat do odchovny plemenných býků v Montrond les Bains plemenného býčka jménem Tempo Bovet ET P. Zde bude se svými francouzskými vrstevníky usilovat v soutěži o co nejlepší výsledek. Událost je výjimečná především proto, že se na francouzskou půdu vrací špičkový produkt, který odráží komplex kvality systému chovu masných plemen v ČR, kvalitní chovatelský management a využití technologie transferu embryí.

Do země plemeni charolais zaslíbené, se vydal bezrohý býček TEMPO BOVET ET P (615555053CZ), který se narodil 21.1.2010 na farmě Bovet, a.s. Sloupnice, z příjemkyně plemene české strakaté. Hmotnost při narození měl 60 kg, ve 120 dnech 276 kg a v 210 dnech 439 kg. Genetickou matkou (dárkyní) je vynikající kráva MADAM ZEPO - 001970417CZ (Agronome x Racine), která je stále aktivní dárkyně embryí a s PE 124 i matkou kvalitního potomstva. Otcem je bezrohý býk ZTI 435 BAJOR SC P.

Býčka si vybral odborník na slovo vzatý, pan Patrick Reversé, genetik z charolais sekce Genes Diffusion. Tímto krokem ocenil snahu všech našich chovatelů plemene Charolais a povzbudil do budoucnosti. Doposud se žádnému mimofrancouzskému chovateli nepodařilo testovat býka společně s domácími. Je to velká čest a výzva současně.

Přejme býku TEMPO BOVET ET P úspěšný test. Už jenom účast je výhrou…

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info