Moštárny čekají záplavu jablek
01.09.2010 | Denik.cz
Moštárny a pěstitelské pálenice se připravují na invazi zahrádkářů.
Letošní bohatá úroda jablek zajišťuje pěstitelům ovoce příznivé podmínky pro výrobu moštů nebo destilátů. Zatímco jablka se na Benešovsku urodila v dostatečném množství, hrušek je na stromech zahrádkářů o poznání méně než v loňském roce.
„Zatím jsme ještě s výkupem jablek a výrobou moštu nezačali. Poprvé k nám budou moci pěstitelé a zahrádkáři přijet v sobotu jedenáctého září,“ informoval vedoucí moštárny v Čečanech Jaroslav Marvan a doplnil, že při přípravě na podzimní ovocnářskou sezonu zgenerálkovali moštovací stroj. V loňském roce se výkupní cena jablek v čerčanské moštárně pohybovala v rozmezí od jedné do dvou korun za kilogram.
„ Vím od našich členů, že jablek se urodilo v okolí hodně. Letošní ceny ale zatím uvést nemohu. Stanovíme je až na základě množství dovezených jablek a cen v ostatních moštárnách,“ dodal vedoucí moštárny. Ta po 11. září bude pro členy svazu zahrádkářů i ostatní pěstitele otevřena denně od 7 do 13 hodin. „Moštování padaných jablek je velmi oblíbené nejen u našich členů, ale i u dalších zahrádkářů z okolí a je hlavní činností organizace,“ podotkl Marvan.
Jablek dost, meruňky žádné
Milovníci ostřejších nápojů mají možnost zkapalnit své ovoce nejblíže Jílovém v pěstitelské pálenici Radlík. Také tam se na hlavní sezonu jablek teprve chystají. „Zatím je sezona letních jablek a i podzimních odrůd by mělo být dost. Méně bude švestek a meruňky nejsou téměř žádné,“ řekl palič David Gebrel z pěstitelské pálenice v Radlíku s tím, že v těchto dnechdozrává hroznové víno, kterého je také dostatečné množství.
V pálenici u Jílového odeberoujakékoliv množství ovoce, které ale nesmí být nahnilé nebo plesnivé. Pěstitelé by měli počítat s tím, že na litr destilátu budou potřebovat v průměru patnáct kilogramů výpěstků. „Pro výsledný produkt si budou moci přijet za šest až osm týdnů,“ dodal David Gebrel.
Další články v kategorii
- Jižní Morava vysychá, přípravy staveb zavlažovacích zařízení jdou ale pomalu (17.04.2024)
- Mladý zemědělec ve Znojmě: Do finále postupují Ondřej Němec a Petr Rebro (17.04.2024)
- Závlahu má v Česku jen třetina ovocných sadů, je podmínkou kvalitní úrody (17.04.2024)
- Odborníci v Lysicích registrují nové odrůdy ovoce a udržují živou kolekci (17.04.2024)
- ASZ ČR se vymezuje proti lžím Zemědělského svazu ČR (17.04.2024)