Souhrn událostí uplynulých dní – 1.9.2010

Zemědělci na jižní Moravě mají kromě Znojemska většinou sklizeno

Žně na jižní Moravě se chýlí ke konci. Zemědělci ve většině okresů Jihomoravského kraje mají téměř sklizeno, výjimkou je Znojemsko, kde jsou žně ještě v plném proudu. Farmáři si však stěžují na špatné a deštivé počasí, které ničí letošní úrodu. Vyplynulo to z jejich vyjádření pro ČTK. Sklizeno je na Hodonínsku a Vyškovsku. Na Blanensku není sklizeno ještě zhruba deset procent úrody, na Břeclavsku zbývá asi pět procent, uvedli zástupci agrárních komor jednotlivých okresů. Podle nich bude letošní úroda průměrná nebo horší než loni.

Co to jsou dodatečné garance?

Podmínky obchodu s veterinárním zbožím, to znamená se surovinami a potravinami živočišného původu, ale i s živými zvířaty v rámci intrakomunitárního obchodu, tj. mezi členskými zeměmi EU, upravuje veterinární legislativa EU. Obecně lze říci, že podmínky jsou pro všechny členské země stejné a o plnění těchto podmínek se přesvědčují veterinární kontrolní orgány jednotlivých zemí.

FAO mírně snížila odhad letošní sklizně obilí

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) mírně snížila odhad letošní celosvětové produkce obilí na 2,238 miliardy tun z předchozích 2,28 miliardy tun. Důvodem je hlavně pokles produkce pšenice, zvláště v Rusku. Navzdory poklesu však má být sklizeň třetí největší v historii a nad pětiletým průměrem. FAO současně uvedla, že její index cen potravin stoupl v srpnu na nejvyšší hodnotu za dva roky.

Česká genetika do země původu plemene

Husarský kousek se povedl společnosti Bovet, když se jí podařilo do země původu plemene charolais - Francie prodat do odchovny plemenných býků v Montrond les Bains plemenného býčka jménem Tempo Bovet ET P. Zde bude se svými francouzskými vrstevníky usilovat v soutěži o co nejlepší výsledek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info