Poplatky za vynětí půdy z fondu se zvýší

Až miliardu ročně do rozpočtu má přinést zvýšení poplatků za vyjmutí zemědělské půdy z fondu. Toto opatření schválili ministři životního prostředí a zemědělství Pavel Drobil a Ivan Fuksa. Bude zakotveno v novém zákonu o ochraně půdy a zákonu o ochraně zemědělského půdního fondu, jež společně předloží sněmovně. „Každý den mizí v Česku pod novou zástavbou pět hektarů zemědělského půdního fondu. Chceme nastavit parametry zákona k jeho ochraně,“ uvedl Fuksa.

Princip výměry poplatků se změní, nejvyšší poplatky budou napříště z vyjmutí půdy v okolí velkých měst a dálnic. Poplatky v regionech se sníží a tím se podle ministra podpoří rozvoj venkova.

Podle ministra zemědělství cena donutí investory využívat opuštěné průmyslové areály a vnitřní plochy obcí. Návrh zatím není propočítán na ceny za hektary, ministři hledají míru navýšení, která by splnila jejich očekávání.

Pavel Drobil od nového návrhu očekává i zamezení nekontrolované výstavby fotovoltaických elektráren v polích. Zemědělce hodlá motivovat i dotacemi. „Věřím, že již dotace pro zemědělce v roce 2013 by mohly být podmíněny péčí o krajinu a životní prostředí. Důležité je i zatravňování ploch s následným chovem skotu,“ dodal.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info