Souhrn událostí uplynulých dní – 2.9.2010

Putin: Rusko může zrušit zákaz vývozu obilí nejdřív příští podzim

Rusko může zrušit zákaz vývozu obilí ze země až po skončení sklizně příštího roku, tedy nejdříve v listopadu 2011. Řekl to dnes ruský premiér Vladimir Putin. Ruská vláda minulý měsíc zablokovala vývoz obilí kvůli letnímu suchu do konce letošního roku a tento krok chtěla revidovat po vyhodnocení letošní sklizně.

Poplatky za vynětí půdy z fondu se zvýší

Až miliardu ročně do rozpočtu má přinést zvýšení poplatků za vyjmutí zemědělské půdy z fondu. Toto opatření schválili ministři životního prostředí a zemědělství Pavel Drobil a Ivan Fuksa. Bude zakotveno v novém zákonu o ochraně půdy a zákonu o ochraně zemědělského půdního fondu, jež společně předloží sněmovně. „Každý den mizí v Česku pod novou zástavbou pět hektarů zemědělského půdního fondu. Chceme nastavit parametry zákona k jeho ochraně,“ uvedl Fuksa.

Komise si chce pohlídat ceny komodit

Evropská komise chce mít pod kontrolou ceny důležitých plodin a surovin. Stěžejní opatření má spočívat ve stanovení horní cenové hranice, která by byla tabu pro velkoobchodníky při termínovaných obchodech. O tomto záměru unijního komisaře pro vnitřní trh Francouze Michela Barniera informoval včera německý deník Financial Times Deutschland.

Upozornění pro příjemce dotací

Vzhledem k blížícím se termínům při podávání zemědělských žádostí o dotace v tomto roce, předkládáme nejdůležitější informace v kostce. 1. TOP Up - doplňkové platby - Pokud jste požádali v roce 2010 o doplňkovou "Platbu na chov krav bez tržní produkce mléka" či "Platbu na chov ovcí popř. chov koz" nezapomeňte, že musíte nejpozději v termínu do 30. září 2010 odevzdat na AZV doklady z Ústřední evidence (podepsaný nápočet VDJ+ seznamy zvířat).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info