Volnost a bezpečnost

Nové klece pro prasnice by měly navzájem spojovat přednosti konvenčního klecového ustájení s vynikajícími vlastnostmi alternativního kotce umožňujícího zvířatům pohyb. Základní novinkou je, že se dá klecové stání podélně v polovině rozdělit a překlopit nahoru, uvedl vynálezce Martin Barker. Prasnice tak mají dostatek prostoru, aby se mohly otáčet kolem vlastní osy. Do kotce přichází prasnice dva až tři dny před porodem, strany kotce jsou otevřené. 24 hodin před oprasením se strany porodního kotce uzavřou. Když jsou selata stará jeden den, opět se kotec otevře, takže prasnice může lépe roztáhnout nohy a snáze tak vstát. Přesto zůstává stání ochranou pro narozená selata. Tři až čtyři dny po porodu se stranové díly úplně otevřou.

„Otestovali jsme 20 těchto stání v našem experimentálním podniku a ověřili, že úmrtnost selat je stejně vysoká jako v konvenčních klecových stáních“. „Selata v průměru při odstavu (28. den) vážila 8 kg, což bylo o 1 kg více v porovnání s tradičním ustájením. Důvodem by mohla být spokojenost prasnic, které díky většímu pohybu mají větší apetit a tím i vyšší mléčnou užitkovost“, uvedl Barker.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info