Souhrn událostí uplynulých dní – 3.9. – 5.9.2010

Vláda nakáže, kde nesmíte zasadit kukuřici a brambory

Vláda od příštího roku výrazně zpřísní podmínky pro pěstování kukuřice, brambor či řepy na bezmála polovině orné půdy v zemi. Tyto plodiny totiž napomáhají půdní erozi, takže při vydatných deštích nejsou pole schopna zadržovat vodu, která se pak spolu s bahnem valí na silnice, do vesnic a potoků. Jako se to stalo i při srpnových povodních na severu Čech.

FAO svolala na 24. září kvůli růstu cen obilí mimořádnou schůzku

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) dnes svolala na 24. září mimořádné zasedání svého mezivládního výboru pro obilí. Agentura OSN tím reaguje na výrazný růst cen obilí, který vyvolává obavy z opakování potravinové krize před dvěma lety. Mluvčí FAO Christopher Matthews uvedl, že zasedání se zřejmě uskuteční v římském ústředí organizace.

Proslulé severomoravské černovodské rybníky prošly díky Lesům ČR obnovou

ČR nedávno dokončily unikátní projekt rekonstrukce a modernizace historické rybniční soustavy v  blízkosti severomoravské obce Černá Voda, v  okrese Jeseník, v Olomouckém kraji. U rybníků Matečný, Mokrého a Nad Velkým Lesy ČR zajistily nové hráze, zpevnění břehů, nová výpustná zařízení a vybudování dvou ostrůvků. Jmenované úpravy stály více než 4,5 milionu korun.

Bez kvót produkce mléka vyšší nebude

Ještě není možné přesně určit, jak se bude vyvíjet produkce mléka v EU po skončení platnosti kvót. V jednom novém odhadu odborníci z nizozemské univerzity ve Wageningenu došli k závěru, že by neměla navzdory mnoha obavám být nijak významně ovlivněna. Ve svém odhadu se opírali o informace z prognóz OECD a FAO.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info