Souhrn událostí uplynulého dne - 6. 9. 2010

Vloni přibylo 100 ekofarem, teď jich je kolem 250

Na konci minulého roku bylo na tradičně zemědělské Vysočině kolem 220 ekofarem se zhruba 13.700 hektary půdy. Na Vysočině během loňska přibylo kolem 100 ekofarem a jejich počet se tak téměř zdvojnásobil. V republikovém srovnání kraj vykázal nadprůměrný přírůstek těchto hospodářství. Zemědělci přecházejí na šetrné hospodaření i v tomto roce. Podle odhadu ministerstva zemědělství teď v kraji funguje kolem 250 ekofarem, v celém Česku jich letos v srpnu bylo evidováno 3500.

Zákazníci upřednostňují domácí potraviny

Obchodní řetězce mírně zvyšují podíl českých produktů ve své nabídce, nebo o tuzemském původu svého zboží alespoň začínají z marketingových důvodů hovořit. Lidé před potravinami z dovozu dávají přednost domácím produktům. Obchodníci podle ankety ČTK tak nejspíše reagují na to, že část zákazníků se kromě ceny potravin začíná zajímat také o jejich původ.

V Česku se možná pěstují nepovolené brambory

Švédi pěstovali nepovolené geneticky modifikované brambory, rostou možná i v ČR. V Česku se možná pěstují geneticky modifikované brambory bez toho, aniž by daný druh měl patřičné povolení od úřadů Evropské unie. Jedna společnost spadající pod německý koncern BASF totiž údajně smíchala semena povoleného druhu Amflora se zatím neschváleným typem Amadea. Přišlo se na to ve Švédsku, ale Amflora se pěstuje i v ČR.

Situace s ASP v Rusku se vyostřuje

Africký mor prasat představuje pro ruské chovatele prasat velké nebezpečí. Na jihu Ruska se stále nedaří dostat pod kontrolu africký mor prasat (ASP). Díky husté tranzitní dopravě a zvyku řidičů grilovat si na dálničních odpočívadlech vepřové maso existuje nebezpečí rozšíření tohoto onemocnění, protože zbytky jídel se často stávají potravou divokých prasat. Virus tak může být rychle přenesen na větší vzdálenost.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info