Olomoucká mlékárna Olma se loni vymanila ze ztráty

Olomoucká mlékárna Olma, druhý nejvýznamnější tuzemský výrobce mléčných výrobků, se loni vymanila ze ztráty. Její hospodaření skončilo čistým ziskem 15,7 milionu korun, v roce 2008 Olma vykázala ztrátu 214 milionů korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy firmy zveřejněné v Obchodním rejstříku. Olomouckou mlékárnu ovládla začátkem loňského roku skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

"Na počátku roku 2009 jsme se v důsledku špatných manažerských rozhodnutí v minulosti dostali do velmi složité situace," uvedlo vedení firmy ve výroční zprávě. Aby podnik přežil, musel zahájit revitalizaci. Došlo k výraznému zeštíhlení a optimalizaci výrobních procesů a nákupů základní suroviny.

Olomoucká mlékárna loni utržila za prodej vlastních výrobků a služeb 3,14 miliardy korun, v roce 2008 to bylo 4,12 miliardy Kč. Pokles způsobila mimo jiné plánovaná redukce výroby sušeného mléka a dalších komoditních výrobků, jako jsou trvanlivé mléko a máslo.

V souvislosti s tím Olma loni meziročně omezila nákup mléka. Snížila ho o 21 procent na 204,1 milionu litrů. "Pokles výkupu mléka byl řízeně proveden za účelem omezení ztrátové výroby komoditních výrobků, které se hlavní měrou podepsaly na vysoké ztrátě v roce 2008," uvedlo vedení mlékárny.

Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny tuzemských obchodníků je čerstvé mléko, čerstvá smetana, kysané výrobky a jogurty. Vlajkovou lodí mlékárny je smetanový jogurt Florian. Loni ho Olma prodala 120 milionů kusů, což je o 25 procent více než v roce předcházejícím.

Mlékárna měla na konci loňského roku celková aktiva 1,17 miliardy korun, její vlastní kapitál obnášel 143,7 milionu korun a cizí zdroje 1,03 miliardy korun. V roce předcházejícím cizí zdroje Olmy činily 1,49 miliardy korun. Společnost loni zaměstnávala v průměru 491 lidí.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info