Globální spotřeba obilnin převýší produkci

Podle aktuální prognózy FAO by i přes snížení odhadu měla globální produkce obilovin s 2 238 mil. t převýšit pětiletý průměr.

Podle nejnovější prognózy by měla být letošní globální produkce obilovin nižší o 41 mil. tun v porovnání s prognózou z června (2 238 vs. 2 279 mil. t). I přes toto snížení však bude třetí nejvyšší a nad průměrem posledních pěti let. Díky špatnému počasí bylo sklizeno méně obilovin v Rusku a zemích okolo Černého moře, uvedla FAO. Podle aktuální prognózy by měla v období 2010-2011 globální spotřeba obilí mírně předčít jeho produkci.

Prognóza globální produkce pšenice FAO ze 4. srpna letošního roku uváděla 646 mil. t, což představovalo 9% propad v porovnání s rokem 2009, ale i tak bude třetí nejvyšší. Nejnovější revize odhaduje pokles letošní sklizeň pšenice v Rusku na 43 mil. t (48 mil. t na začátku srpna), což ale více než vyrovnává vyšší predikce sklizně obilovin v řadě dalších zemí včetně Spojených států a Číny.

Vzestup cen pšenice v uplynulém měsíci způsobil 5% nárůst cen potravin, což představuje nejvyšší meziměsíční vzestup cen potravin od listopadu 2009.

World cereals use will exceed production [2010-09-03], http://www.pigworld.co.uk

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info