Souhrn událostí uplynulého dne - 7. 9. 2010

Medveděv: Zákaz vývozu obilí bude možná zrušen před koncem roku

Ruský prezident Dmitrij Medveděv zopakoval, že zákaz vývozu obilí z Ruska by mohl být zrušen ještě před 31. prosincem, tedy před termínem, do něhož má zákaz podle srpnového rozhodnutí vlády platit. Medveděvova slova jsou v ostrém rozporu s posledním vyjádřením premiéra Vladimira Putina, který minulý týden řekl, že vývoz obilí se bude moci obnovit nejdříve po skončení sklizně příštího roku.

SZPI po povodních prověřila 313 firem, nenašla problémy

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nenašli po srpnových povodních v Libereckém a Ústeckém kraji v obchodech a výrobnách žádné poškozené potraviny. Všechny byly zlikvidovány, sdělila ČTK mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Inspekce zkontrolovala 313 provozoven. Rozsáhlejší kontroly byly provedeny v Libereckém kraji, kde se týkaly 188 firem, v Ústeckém bylo prověřeno 125 provozovatelů.

Olomoucká mlékárna Olma se loni vymanila ze ztráty

Olomoucká mlékárna Olma, druhý nejvýznamnější tuzemský výrobce mléčných výrobků, se loni vymanila ze ztráty. Její hospodaření skončilo čistým ziskem 15,7 milionu korun, v roce 2008 Olma vykázala ztrátu 214 milionů korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy firmy zveřejněné v Obchodním rejstříku. Olomouckou mlékárnu ovládla začátkem loňského roku skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

Globální spotřeba obilnin převýší produkci

Podle aktuální prognózy FAO by i přes snížení odhadu měla globální produkce obilovin s 2 238 mil. t převýšit pětiletý průměr. Podle nejnovější prognózy by měla být letošní globální produkce obilovin nižší o 41 mil. tun v porovnání s prognózou z června (2 238 vs. 2 279 mil. t). I přes toto snížení však bude třetí nejvyšší a nad průměrem posledních pěti let. Díky špatnému počasí bylo sklizeno méně obilovin v Rusku a zemích okolo Černého moře, uvedla FAO.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info