Na zemědělství by podle komisaře měla jít jen třetina rozpočtu EU

Na společnou zemědělskou politiku EU by podle evropského komisaře pro rozpočet Janusze Lewandowského měla jít pouze třetina unijního rozpočtu a ne téměř 40 %, jak je tomu dnes. Uvolněné prostředky by Unie investovala do výzkumu a inovací. Komisař to uvedl ve včerejším rozhovoru pro agenturu Reuters.

Komisař Janusz Lewandowski přiznal, že nadcházející diskuse o podobě budoucího evropského rozpočtu bude zřejmě nejobtížnější debatou, kterou kdy Evropská unie absolvovala.

Na podporu zemědělců Unie v současné době vynakládá zhruba 40 % svého rozpočtu. Jednání o jeho budoucí podobě, kterou během října odstartuje návrh Evropské komise, ale budou pořádně „horká“ i z jiných důvodů. V ohrožení se vedle dotací evropským zemědělcům může ocitnout i tzv. britský rabat, díky němuž Británie odvádí do společného unijního rozpočtu méně, než by odpovídalo úrovni její ekonomiky.

„Horké období začne v říjnu. Je možné, že půjde vůbec o nejsložitější jednání v historii (EU),“ prohlásil v rozhovoru liberál Lewandowski, který v 90. letech zastával v Polsku post ministra pro privatizaci.

„Žijeme ve výjimečných dobách – v dobách bolestivých rozpočtových škrtů, které vyvolávají velké frustrace,“ říká komisař. Jednání o novém unijním rozpočtu po roce 2014 budou probíhat v atmosféře, kdy evropské země po počátečních protikrizových výdajích sahají po úsporných opatřeních a snižují své rozpočtové deficity pod 3 % HDP daná společnými ekonomickými pravidly EU.

Evropští zemědělci by s reformou rozpočtu mohli přijít o část unijních dotací, o kterých jejich kritici tvrdí, že farmáře nespravedlivě chrání před konkurencí z neevropských zemí. Jejich vyplácení je podle nich plýtváním prostředků, které by bylo možné účelněji vynaložit jinde.

„Výdaje na zemědělství by měly představovat zhruba třetinu evropského rozpočtu, ale ne většinu,“ uvedl komisař. „Máme-li kredibilitu rozpočtu obhájit, musíme podporovat trend snižování výdajů na zemědělství. Stojí za ním ale silná lobby a důležitou součástí evropského rozpočtu tedy zůstane,“ dodal.

Očekává se, že po zveřejnění návrhu celého sedmiletého rozpočtu se opravdová jednání rozběhnou až počátkem příštího roku. Tradičně nejsilnějším obhájcem zemědělských dotací bude Francie, čistí plátci do unijního rozpočtu, jakými jsou Rakousko nebo Německo, budou prosazovat jejich snížení a nové členské země budou obecně usilovat o srovnání dotačních podmínek s vyspělejšími státy EU.

Větší výdaje na výzkum a vývoj

Zatímco podíl zemědělských dotací v rozpočtu by se podle Lewandowského měl snížit, výdaje na vědu, výzkum a inovace by komisař naopak rád navýšil. Takový posun v prioritách by mohl potěšit i některé bohatší členské země jako například Švédsko nebo Nizozemsko.

Lewandowski by chtěl zvýšit i částku, kterou Unie vynakládá na posilování své role v zahraničí (jedná se například o rozvojovou a humanitární pomoc). Neřekl ovšem o kolik. Prohlásil ale, že hodlá pomoc chudým zemím bránit proti bohatším členským zemím, které pravděpodobně budou usilovat o její snížení.

Komisař odmítl jako nepravdivé spekulace, podle nichž má Komise v úmyslu podpořit zavedení nové celoevropské daně jako dodatečný příjem evropského rozpočtu. V této souvislosti se nejčastěji hovořilo o dani z finančních transakcí, případně dani z letecké dopravy (EurActiv 10.8.2010). Uvedl ale, že se o těchto otázkách dá uvažovat v souvislosti s reformou struktury příjmů evropského rozpočtu.

Zjednodušení na příjmové straně evropského rozpočtu by mohla vést až ke zrušení různých slev z odvodů členských států do společné pokladny a tím i k ukončení „slavného“ britského rabatu. Ten si Británie vymohla v roce 1984 jako kompenzaci za to, že prakticky není příjemcem podpory ze společné zemědělské politiky. Podíl výdajů na zemědělství ale od těch dob výrazně poklesl.

Lewandowski dále prohlásil, že bude bojovat za snížení administrativních výdajů. Nárůst nákladů na administrativu oproti loňskému roku řada členských zemí ostře kritizovala – zejména v souvislosti se škrty v národních rozpočtech (EurActiv 13.8.2010).

Komisař by také rád uvalil moratorium na vytváření nových institucí a orgánů EU. „Unie nemůže všechny problémy řešit tím, že vytvoří nové instituce. V sázce je důvěryhodnost Evropského projektu. Musíme se někde zastavit. A musíme také provést pořádný audit stávajících institucí,“ uzavřel Lewandowski.

Zdroj: Euractiv.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info