Souhrn událostí uplynulého dne - 9. 9. 2010

Trh s mlékem čekají velké změny

Rozhovor se Zdeňkem Skalkou o chystaných změnách na trhu s mlékem. Velké změny nastanou za několik let na trhu s mlékem. Měly by padnout evropské kvóty na produkované množství. Jeden z jihočeských zemědělců, předseda ZD Skalka Zdeněk Houška, který je zároveň činný ve vedení Mlékařského a odbytového družstva JIH, se k tomuto tématu vyjádřil pro Deník.

Ministr zemědělství: připravíme Budvar a Lesy pro burzu

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) uvažuje o tom, že by stát dal státní firmu Lesy ČR a národní podnik Budějovický Budvar na burzu. V rozhovoru pro HN Fuksa popsal, že v jeho plánu je přeměna těchto firem na akciové společnosti. Od pozdějšího vstupu na burzu si stát slibuje až desítky miliard korun v případě Lesů. Podle HN už právníci připravují podklady pro transformaci firem.

Na zemědělství by podle komisaře měla jít jen třetina rozpočtu EU

Na společnou zemědělskou politiku EU by podle evropského komisaře pro rozpočet Janusze Lewandowského měla jít pouze třetina unijního rozpočtu a ne téměř 40 %, jak je tomu dnes. Uvolněné prostředky by Unie investovala do výzkumu a inovací. Komisař to uvedl ve včerejším rozhovoru pro agenturu Reuters. Komisař Janusz Lewandowski přiznal, že nadcházející diskuse o podobě budoucího evropského rozpočtu bude zřejmě nejobtížnější debatou, kterou kdy Evropská unie absolvovala.

Tuzemská produkce ryb se loni mírně snížila na 20.100 tun

Tuzemská tržní produkce ryb loni mírně klesla na 20.100 tun z předloňských 20.400 tun. Téměř 90 procent chovaných ryb tvořil kapr. Průměrná roční spotřeba sladkovodních ryb získaných produkčním chovem i lovem na udici podle odhadu Rybářského sdružení ČR vzrostla loni na 1,37 kilogramu na osobu z předchozích 1,32 kg. Vyplývá to ze zprávy o stavu vodního hospodářství ČR v roce 2009.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info