Porovnání jahod z ekologické a konvenční produkce
10.09.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Biojahody měly více antioxidantů a vitaminu C, méně draslíku a fosforu. Byly menší a odolnější k hnilobě.
Studie publikovaná v PLoS ONE (Public Library of Science, viz příloha) ukazuje, že jahody z ekologické produkce mají vyšší obsah antioxidantů a vitaminu C než konvenční protějšky, méně však některých minerálních látek (draslíku a fosforu).
Toto zjištění se opírá o podrobné pozorování, které bylo provedeno u jahod pěstovaných v Kalifornii, kde se získává 40 % veškeré produkce jahod v USA. Do studie byly použity jahody z 13 polí komerčních farem zabývajících se ekologickou produkcí a 13 polí farem hospodařících konvenčním způsobem. Tým odborníků (ekologů, potravinářských chemiků, půdních znalců aj.) sledoval řadu ukazatelů a došel k závěru, že biojahody mají vyšší obsah antioxidantů a vitaminu C a později podléhají hnilobě. U jedné odrůdy byly senzorické ukazatele biojahod hodnoceny lépe než u konvenčních jahod (byly sladší, aromatičtější, celkový vzhled byl lepší). Biojahody však byly o 13,4 % menší a obsahovaly významně méně draslíku a fosforu, tj. minerálních látek, které jsou minimálně stejně důležité jako antioxidanty. Tabulka porovnávaných parametrů.
Někteří kritici zpochybňují hypotézu, že biojahody s antioxidanty navíc (extra antioxidants) mají vyšší výživovou hodnotu. Studie ukázaly, že osoby, které konzumují vyváženou stravu, nezískávají další prospěch z extra antioxidantů nebo vitaminu C a není dokonce jasné, zda organismus dokáže tyto extra nutriční složky absorbovat. Pokud jde o chuť, biojahody u porotců nezvítězily.
V rámci studie se rovněž posuzovala kvalita půdy, na které se jahody pěstovaly. Zjistilo se, že ekologicky obdělávaná půda má více celkového uhlíku a dusíku, mikrobiální biomasa a aktivita je větší, obsah mikronutrientů je vyšší. Ekologicky obdělávané půdy rovněž vykazovaly větší počty endemických genů a funkčních genů pro četné biogeochemické procesy, např. fixaci dusíku a degradaci pesticidů.
Příloha: Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems (pdf, 257 kB, 14 stran)
Zdroj: IFT
Porovnání produktů ekologického a konvenčního zemědělství (studie VŠCHT, 2006)
Mají biopotraviny skutečně vyšší výživovou hodnotu než konvenční potraviny?
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)