Souhrn událostí uplynulých dní – 10. – 12. 9. 2010

Resort zemědělství na redukční dietě: do příštího roku zhubne o stovky úředníků

O 140 pracovníků oproti loňskému roku se sníží stav ústředí na Těšnově a regionálních pracovišť ministerstva zemědělství. Celkově přibližně deset procent zaměstnanců odejde z podřízených organizací. Důkladnou prověrkou možných duplicit v resortních agendách, odstraněním nadbytečné byrokracie a restrukturalizací resortních organizací ministr Ivan Fuksa razantně naplňuje úsporné zadání vlády.

Ministr Fuksa zbavuje resort zbytečné byrokracie, úspory jdou do milionů

Ministr zemědělství Ivan Fuksa představil zásadní kroky ke snížení byrokratické zátěže zemědělců. Rychle se změní vyhlášky spadající do kompetence ministra. Následovat budou návrhy rozsáhlých úprav zákonů. Podstatnou změnu pak přinese slučování organizací zabývajících se kontrolou v resortu ministerstva zemědělství. Antibyrokratická komise (ABK), která je poradním orgánem ministra, upozornila ministra v uplynulých dnech na několik nejkřiklavějších případů, kdy jsou zemědělci vystavení přehnanému tlaku ze strany státních úředníků.

Kocourek: Zákon o významné tržní síle by měl být zrušen

Zákon o významné tržní síle, který od letošního února reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli, by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka měl být zrušen. Kocourek to řekl novinářům po dnešním setkání s prezidentem Václavem Klausem. Zákon o významné tržní síle předloni vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškozuje jejich vztahy s dodavateli.

Češi jedí málo medu. Kampaň za 25 milionů to má změnit

Každý Čech průměrně zkonzumuje méně než 0,7 kilogramu medu ročně. Je to málo, soudí včelaři. Například Němci spotřebují trojnásobek. Nová kampaň Českého svazu včelařů za 25 milionů korun má tento nepoměr vyrovnat. Domácí spotřeba medu byla v minulém roce zhruba 7 tisíc tun, tedy méně než 0,7 kilogramu na obyvatele. Je asi třetinová ve srovnání s Německem a čtvrtinová s Řeckem. Kampaň bude trvat tři roky a je v pořadí druhá. Zaměří se hlavně na děti, mládež a mladé lidi ve věku od 20 do 25 let, lidi vyznávající zdravý životní styl a odbornou veřejnost.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info