Agrární vývoz v Německu na rekordní výši

Německé zemědělské produkty byly v prvním pololetí letošního roku na zahraničních trzích velmi žádané; hodnota vyvezených komodit dosáhla 24,5 mil. EUR.

LPD – Německé zemědělství se v průběhu prvního pololetí letošního roku výrazně prosadilo na mezinárodních trzích. Export zemědělských výrobků a techniky vzrostl za prvních šest měsíců o 6,9 % a dosáhl hodnoty 24,5 mld. EUR v porovnání se stejným obdobím loňského roku, čímž předčil dokonce i rekordní rok 2008. Nejvýznamnější exportní komoditou bylo maso a masné výrobky (3,59 mld. EUR). Export těchto komodit vykázal nárůst o 2,3 %, co do množství to bylo dokonce 4,6 %. Zvlášť pozitivní vývoj zaznamenaly vývozy mléčných výrobků, které se s 3,54 mld. EUR umístily hned za hodnotou vývozu masných výrobků. V porovnání s rokem 2009 stouply dokonce o 16,5 % a to díky vyšším tržbám, jen na sýry z celkové částky připadlo 1,46 mld. EUR. Ale i německé cukrovinky byly v zahraničí poptávány. Export této komodity stoupl o 16,2 % na 2,36 mld. EUR. Pro zahraniční trhy vyrábělo také mnoho pekáren, vývozy pečiva stouply o 6,2 % na 1,9 mld. EUR.

Obrat na mezinárodních trzích zaznamenal vývoz zemědělské techniky, zájemci ocenili zejména vysoký technický standard a kvalitu výrobků. S 3,1 mld. EUR zaujaly třetí místo ve statistikách agrárního vývozu. Tento sektor ale utrpěl ztráty díky hospodářské krizi, celkový objem vývozu ve srovnáním se stejným obdobím roku předchozího poklesl o 8,5 %.

Nejvýznamnějším obchodním partnerem německého zemědělství byly členské země EU, které obsadily prvních deset míst na žebříčku. Naproti tomu podíl třetích zemí na celkovém vývozu činil přibližně jen jednu pětinu, ale ve sledovaném období prokázal nadprůměrný nárůst a to o 16,4 %, v hodnotovém vyjádření 5,3 mld. EUR.

Na trzích třetích zemí byly zejména poptávány s 33% nárůstem potraviny živočišného původu (1,2 mld. EUR). Nejvíce v tomto ohledu posílilo Rusko, které dovezlo z Německa zemědělské produkty v celkové hodnotě 757 mil. EUR (nárůst o 25 %). Hlavním odběratelem však i nadále zůstalo Nizozemí, na které připadlo z agrárního exportu 3,33 mld. EUR. Významné importy uskutečnily i Itálie a Francie s téměř 2,5 mil. EUR, následované Rakouskem a Velkou Británií. Důležitou roli jako odběratelé německých zemědělských výrobků sehrály i státy jako Polsko, Belgie, Španělsko a Dánsko.

+ 7%: Deutsche Agrarexporte auf Rekordkurs [2010-09-09], www.animal-health-online.de

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info