Prodej biopotravin v Rakousku

Letošní růst prodeje je bez ohledu na krizi rychlý.

Podle slov rakouského ministra zemědělství Niki Berlakoviche v deníku Der Standard se odbyt domácích bioproduktů v Rakousku v období mezi lednem a dubnem 2010 meziročně zvýšil o 40 procent. Spotřeba biopotravin se ve stejném období zvýšila o 30 procent.

Podle analytika Johannese Mayra, který pro Agrarmarkt Austria data o odbytu zpracovával, lze více než 60 procent nárůstu přičítat diskontu Hofer. Maloobchodní řetězec Hofer vloni převedl všechny výrobky své značka „Zurück zum Ursprung“ z konvenčních na biopotraviny, jak o tom Bio-info informoval.

Diskontní prodejny se díky tomu v Rakousku nyní podílí již 36 procenty na obratech s biopotravinami. Vloni to nebylo ani 28 procent. Všechny prodejny Hofer, Penny a Lidl mají společně podíl 27 procent na počtu prodejen, nabízejících biopotraviny. Také oba další největší maloobchodníci s biopotravinami, Spar a Rewe, navýšili v minulých dvou letech počet nabízených biopotravin o 20 procent, především ve svých vlastních značkách NaturPur, respektive Ja!Naturlich.

Podle Gerharda Zoubka, který poblíž Vídně provozuje vlastní ekologickou farmu Adamah a svým zákazníkům dodává každý týden na 4 000 biobedýnek, je situace pro přímý prodej stále složitější kvůli tlaku na ceny. Také v gastronomii nehrají zatím biopotraviny zásadní roli, i když jejich využívání, zejména ve veřejném hromadném stravování, je výrazně vyšší než v České republice.

Nejoblíbenější kategorie biopotravin jsou v Rakousku mléčné výrobky, zelenina a ovoce. Maso za obraty těchto kategorií výrazně zaostává. V současné době tvoří biopotraviny v maloobchodních řetězcích již 6,1 procent z celkové nabídky. Podle Stephana Mikinovice, ředitele rakouské zemědělské agentury AMA, je potenciál dosáhnout až 15 procentního podílu v průběhu dalších 10 let.

Zdroj: derStandard.at / www.bio-info.cz

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info