Za užití loga chtějí po firmě z Bruntálu peníze

Připravit o peníze zkoušejí bruntálského výrobce tyčinek Michala Havlíka právníci tvůrců loga KLASA.

Žádají zákaz užívání loga kvality a vyplacení desetitisíců korun.

Firma z Prahy se domáhá žalobou po bruntálské společnosti HAVLÍK OPAL padesáti tisíc korun. Důvodem je podle ní bezdůvodné obohacení firmy za neoprávněné užívání licence. Zároveň požaduje, aby firma přestala používat logo kvality KLASA na svých výrobcích.

„Je to celé nesmysl. Logo nám udělilo ministerstvo zemědělství až po splnění škály kritérií, která jsme museli pro udělení značky KLASA splnit. Rozhodně to tedy nejsme my, koho by měli právníci žalovat,“ rozhořčoval se nad požadavkem žalobců ředitel bruntálské firmy Michal Havlík. Jeho stanovisko má podporu i u ministerstva zemědělství. To tvrdí, že značku kvalitních potravin KLASA získalo na základě řádné smlouvy.

„Ministerstvo zemědělství popírá, že by nějaký jiný subjekt měl výhradní práva užívat logo KLASA, a zváží právní kroky proti tomu, kdo si bude činit neoprávněný nárok na užívání a propůjčování loga,“ sdělil mluvčí ministerstva Petr Vorlíček. Ministerstvo zásadně popřelo, že by měla být společnost Štrob, Širc & Slovák, případně jiné osoby a firmy, tím, kdo by měl užívat logo KLASA a udělovat souhlas s jeho užitím. Právě tato firma vymáhá po společnosti HAVLÍK OPAL zaplacení peněz.

„Požadavky vznesené jejím právním zástupcem směrem k výrobcům potravin považuje ministerstvo za neopodstatněné,“ prohlásil Vorlíček. Je s podivem, že ačkoliv je v Česku firem a společností užívajících logo KLASA více než dvě stě a logem označených výrobků přes jedenáct set, pražští právníci se domáhají údajně vzniklé škody a zákazu užívání značky kvality pouze po třech subjektech. Žalovali pouze bruntálskou firmu HAVLÍK OPAL, semilskou pekárnu a Vladimíra Maštalíře z Petrovic u Sedlčan.

„Jde o čistě spekulativní jednání"

„Vypadá to, že žalobu prostě podali jen tak zkušebně, aby nemuseli platit tak velké soudní poplatky. Podle našeho názoru jde o čistě spekulativní jednání, které se snaží těžit z výsledků naší práce,“ rozzlobeně hovořil výrobce tyčinek Michal Havlík. Havlík se zlobí, že jeho firmu stálo nemalé úsilí, aby díky kvalitě svých výrobků značky kvality KLASA dosáhla.

„Navrhujeme, aby soud žalobu v celém rozsahu zamítnul a uložil žalobci, aby uhradil náklady řízení, které jsme kvůli němu museli hradit, nehledě na další nepříjemnosti, které nám tito lidé způsobili,“ vzkázal Havlík právníkům do Prahy.

Rozhodně nemíní odstranit logo KLASA ze svých tyčinek. I proto, že výrobky splňují veškerá ministerstvem nařízená pravidla. K výrobě tyčinek používá výhradně české suroviny i zaměstnance. Logo KLASA získala firma až poté, co se stala držitelem prestižního certifikátu výroby ISO, které potvrzuje prvotřídní kvalitu i špičkový systém bezpečnosti jimi vyráběných potravinářských výrobků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info