Souhrn událostí uplynulého dne - 14. 9. 2010

AK: Kuřata z dovozu mají třikrát častější výskyt salmonely

V kuřecím mase z dovozu se až třikrát častěji než v kuřatech z ČR vyskytují nebezpečné bakterie salmonely, plyne z testu Vysoké školy chemicko-technologické, jehož výsledky dnes prezentovala na tiskové konferenci Agrární komora. Zatímco u vzorků, které pocházely z dovozu, prokázaly zkoušky přítomnost patogenu ve 46 procentech případů, u vzorků označených původem ČR dosáhl jeho výskyt 14 procent.

Rozvojové země trápí hlad nejméně za 15 let

Nedostatek jídla trápí čím dál míň lidé - letos poprvé za 15 let klesl počet hladovějících. Po celém světě jich je 925 milionů, počet lidí trpících hladem přitom sestoupil z loňského čtyřicetiletého maxima 1,02 miliardy. Podle zprávy Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) k tomu přispělo zlepšení globální ekonomiky a nižší ceny potravin. Většina podvyživených žije v rozvojových zemích, kde tvoří 16 procent populace.

Česká drůbež zatím nepostaví na Domažlicku druhou halu na vejce

Obec Velký Malahov pozastavila na rok předběžný souhlas se stavbou druhé haly pro dalších 200.000 nosnic na produkci vajec. Tu chce na okraji obce postavit za 100 milionů korun firma Česká drůbež, za níž stojí německý kapitál. Zastupitelé, kteří s projektem v únoru předběžně souhlasili, nakonec chtějí rozhodnout do srpna 2011. Zdůvodnili to neplněním povinností a slibů ze strany investora. ČTK to řekl starosta Václav Brichzin.

V dozorčí radě Lesů ČR zasednou zkušení odborníci

Zprůhlednit hospodaření státního podniku Lesy České republiky má za cíl obměna části dozorčí rady. Převážně ekonomický a právnický profil nové dozorčí rady zajistí podle ministra zemědělství Ivana Fuksy transparentní a ekonomicky přínosné fungování státního podniku. „Chci v dozorčí radě Lesů České republiky odborníky, kteří budou zřetelně držet linii ministerstva a vedení lesů budou dělat důslednou oponenturu. Zkrátka mu budou, jak se lidově říká, koukat pod prsty.“

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info