Spor o značku Bud se vrátí o dva roky zpět

Letitý spor o to, zda může v unii používat značku Bud americký Anheuser-Busch nebo český pivovar Budějovický Budvar, se pravděpodobně ještě víc protáhne. Generální advokát Evropského soudního dvoru Cruz Villalón vydal stanovisko, v němž navrhl evropským soudcům, aby vyhověli stížnosti amerického pivovaru proti dva roky starému rozsudku, kterým soud prvního stupně zrušil společnosti Anheuser-Busch registraci ochranné známky Bud.

Pro českobudějovický pivovar to může znamenat značný krok zpět ve sporu o značku Bud, protože evropský soud se v naprosté většině případů řídí stanoviskem generálního advokáta. Cruz Villalón uvedl, že v procesu došlo k několika pochybením, které lze napravit posouzením některých okolností.

„Úkolem tribunálu bude zejména ověřit, zda společnost Budvar prokázala užívání označení Bud ‚v obchodním styku‘ přede dnem, kdy společnost Anheuser-Busch podala první přihlášku označení Bud jako ochranné známky EU,“ vysvětluje generální advokát ve stanovisku, které má server Euro.cz k dispozici. Pokud by americký pivovar uspěl, hrozila by celá řada dalších sporů o známku Bud v jednotlivých zemích unie.

Budvar v roce 2008 hájil práva na označení Bud tím, že ho má již chráněné ve Francii a Rakousku. Výhradní právo užívat značku Bud ale loni Evropský soudní dvůr popřel svým doporučením vídeňskému soudu, kde se Budvar odvolává na dvoustrannou smlouvu uzavřenou mezi Rakouskem a bývalou Československou socialistickou republikou v roce 1976.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info