V dozorčí radě Lesů ČR zasednou zkušení odborníci

Zprůhlednit hospodaření státního podniku Lesy České republiky má za cíl obměna části dozorčí rady. Převážně ekonomický a právnický profil nové dozorčí rady zajistí podle ministra zemědělství Ivana Fuksy transparentní a ekonomicky přínosné fungování státního podniku.

Chci v dozorčí radě Lesů České republiky odborníky, kteří budou zřetelně držet linii ministerstva a vedení lesů budou dělat důslednou oponenturu. Zkrátka mu budou, jak se lidově říká, koukat pod prsty,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Jako jednu ze svých priorit si přitom hned při svém jmenování předsevzal, že u veřejnosti očistí jméno státního podniku Lesy České republiky a zabezpečí jeho transparentní a efektivní chod. Od prvního týdne v úřadu pak tento svůj úmysl krok za krokem naplňuje. „Nová dozorčí rada má jednoznačné zadání, a sice zaručit maximálně průhledný a finančně výhodný chod podniku,“ zdůraznil ministr Fuksa.

V dozorčí radě Lesů ČR nově zasedne ze zástupců jmenovaných ministerstvem například ing. Miroslav Zámečník, ekonom a člen prestižní Národní ekonomické rady vlády (NERV). V roce 2009 byl členem a později předsedou dozorčí rady Českých aerolinií. Jako člen NERVu spolupracoval na protikrizových opatřeních. Od roku 2001 působí jako konzultant v oblasti finanční restrukturalizace a reorganizace insolventních podniků, firemních fúzi a akvizic. Dalším novým členem dozorčí rady LČR je odborník na corporate governance JUDr. Pavel Blažek, PhD, od roku 1996 advokát v brněnské advokátní kanceláři Kyjovský, Blažek a kolegové. Působil také jako interní učitel na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (v letech 1992 až 2002). V současné době je místopředsedou ODS. Samotné ministerstvo zemědělství reprezentuje 1. náměstek ministra Mgr. Roman Boček, MBA.

Zlepšit fungování podřízených organizací i v oblasti vodního hospodářství má mimo jiné za cíl také obměna části dozorčí rady Povodí Moravy s.p. „K obměně dozorčí tady jsem přistoupil po pečlivém vyhodnocení její dosavadní činnosti. Impulsem byla i má osobní návštěva zaplavených oblastí na Olomoucku a Hranicku, které pod správu Povodí Moravy spadají,“ popsal ministr Fuksa. „Prakticky všichni starostové dotčených obcí kritizovali vedení povodí za slabou komunikaci a špatnou práci. Sám jsem měl možnost se na vlastní oči přesvědčit, že jejich kritika je bohužel oprávněná,“ upřesnil ministr Fuksa s tím, že nově dosazení členové dozorčí rady mají jediný úkol, všechny uvedené nedostatky co nejrychleji odstranit.

V dozorčí radě Povodí Moravy s.p. nově zasedne například PhDr. Robert Knobloch, který sbíral profesní zkušenosti převážně v odvětví ekonomika a personalistika pro finanční instituce, a zastupitel obce Brno-sever Jiří Hos. Novým ředitelem Povodí Morava se stane ing. Radim Světlík, který má s vodohospodářskou problematikou, konkrétně právě s oblastí Povodí Moravy, bohaté zkušenosti. Od roku 2008 až do května 2010 působil totiž jako provozní ředitel Povodí Moravy s.p. a jako ředitel závodu Dyje. Je třeba konstatovat, že předchozí vedení Povodí nedostatečně komunikovalo i se zakladatelem Ministerstvem zemědělství a zhoršily se také hospodářské výsledky podniku.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info