Národní park Šumava musí šetřit nejen na platech

Úsporná opatření české vlády se nevyhnou ani Správě Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, která sídlí ve Vimperku.

Úspory v Národním parku

– k 1. lednu 2011 musí Správa NP a CHKO Šumava propustit dvacet zaměstnanců, 9 lidem skončí pracovní smlouva na dobu určitou, 11 zaměstnanců skončí z organizačních důvodů

– Správa NP dostane v roce 2011 o 35 milionů méně

– Chystá se prodej 20 budov, které Správa NP Šumava nevyužívá

Její ředitel František Krejčí tak musí do konce roku snížit počet zaměstnanců a následně se začnou prodávat také objekty, které správa parku nepotřebuje.

V první fázi jde o propuštění dvou desítek zaměstnanců parku. „Z toho devíti lidem skončí v nadcházejících dvou měsících pracovní smlouva na dobu určitou,“ řekl Deníku ředitel parku Krejčí. Jedenáct lidí pak ukončí působení v parku z důvodu organizačních změn.

Příspěvek pro Správu NP byl v letošním roce 175 milionů korun. Od ledna příštího roku ale dostane park o osmnáct a půl procenta méně, tedy musí si vystačit s částkou pokrácenou o zhruba třicet tři milionů korun. „Tato úsporná opatření ale už začala Janotovým balíčkem. Úspory pro nás nejsou nic nového,“ konstatoval Krejčí. Ten zvolil kombinaci neprodlužování smluv, propouštění a snižování mezd. „Pokud bychom takto nekombinovali, museli bychom propustit až čtyřicet pět lidí,“ připustil ředitel.

Dalším krokem, který se v současné době připravuje, je prodej zbytného movitého majetku. „Jde o přibližně dvacet budov, které budou ale přednostně nabídnuty jiným státním organizacím bezúplatným převodem. Poté, co bude proveden jejich odhad a odsouhlasí to náš zřizovatel, budou nabídnuty k prodeji,“ upřesnil postup Krejčí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info