Sledování cen zástavového skotu

Jak jsme již několikráte avizovali, snahou svazu je soustředit pozornost nejenom na odborné činnosti vyplývající ze statutu svazu, ale naši práci směřovat více i komerčním směrem. Jednou z těchto aktivit by mělo být rovněž sledování cen zástavového skotu, které bychom následně zpracovávali, vyhodnocovali a souhrnně pak chovatele o výsledcích informovali. V první fázi bude nezbytné, aby se do tohoto projektu zapojilo co nejvíce chovatelů skotu bez TPM bez ohledu na to, zda jsou našimi členy či nikoliv.

V druhé fázi by pak přišlo na řadu zmíněné vyhodnocení cen (zřejmě v týdenních intervalech), přičemž výsledky by byly poskytovány pouze chovatelům, kteří se na systému sami budou aktivně podílet tím, že budou cenová hlášení zasílat. Tímto chceme chovatele vhodně motivovat, aby se do systému zapojili.

Touto aktivitou chceme reagovat na několik neúspěšných pokusů z minulosti, kdy jsme oslovili např. Ministerstvo zemědělství, aby ve spolupráci s SZIFem i komoditu zástavového skotu zahrnulo do svých cenových šetření jako je tomu např. u mléka či masa. Z mnoha důvodů se však naše snaha nesetkala s úspěchem, a tak jsme se rozhodli vydat se vlastní cestou. Cílem této aktivity není poskytovat přesný statistický obraz trhu se zástavem, ale dát chovatelům vodítko, jak se ceny za dané plemeno v určité době pohybují a pomoci jim tak lépe se zorientovat kolik peněz mohou za svá zvířata reálně očekávat.

Základním předpokladem úspěchu je zapojení co nejširšího okruhu respondentů. Proto vás žádáme, aby jste se do toho projektu v co nejširším měřítku zapojili - pomůžete tím sami sobě. Z ankety na webových stránkách zatím vyplývá Vaše ochota potřebné údaje poskytnout, a proto věříme, že společně můžeme být úspěšní. V rámci systému bychom sledovali termín prodeje, průměrnou hmotnost zvířat, plemeno a pohlaví, případně další potřebné údaje. Z těchto údajů bychom pak sestavovali průměrné ceny a ty následně zveřejňovali. Vše by tedy probíhalo zcela anonymně bez udávání jmen konkrétních chovatelů. V nejbližších týdnech zkusíme představit internetový nástroj, který by i tato sledování umožňoval.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info