Souhrn událostí uplynulých dní – 16.9.2010

Úroda jablek bude druhá nejnižší od roku 1995, ceny vzrostou

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů bude zřejmě druhá nejnižší od roku 1995. Podle posledního odhadu k 1. září sklizeň meziročně klesne o 19 procent na necelých 118.000 tun. Důvodem propadu je nepříznivé deštivé počasí v době květu stromů. Protože výpadek postihl i ostatní země v Evropě a loňské zásoby jsou vyprodané, očekává se růst ceny jablek. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Nejnižší úroda jablek za posledních 15 let byla v ČR v roce 2007. Tehdy úrodu jablek zdecimovaly jarní mrazy a sklizeň pak spadla na pouhých 113.000 tun.

Lesy ČR vyhlásily jednoroční tendry, práce v lesích budou po 1.lednu 2011 v každém případě pokračovat

Vedení podniku Lesy ČR dnes odeslalo na centrální adresu Oznámení o zadání veřejné zakázky na dodávku lesnických služeb včetně prodeje dříví při pni na rok 2011. Jedná se o jednokolové otevřené výběrové řízení, které jako jediné možné řešení mimořádné situace způsobené zejména představiteli firem sdružených v  Konfederaci lesnických a dřevozpracujících svazů zajistí kontinuitu lesnických činností a dodávek dřevní hmoty pro tuzemské zpracovatele.

Pozor na falešné auditory

Státní veterinární správa ČR upozorňuje prostřednictvím krajských správ podnikatele na takové „dobráky“, kteří jim nabízejí pomoc před auditem kontrolního systému. S problémy s falešnými inspektory se setkaly již také jiné státní dozorové orgány, nyní má obdobnou zkušenost i Státní veterinární správa.

Sledování cen zástavového skotu

Jak jsme již několikráte avizovali, snahou svazu je soustředit pozornost nejenom na odborné činnosti vyplývající ze statutu svazu, ale naši práci směřovat více i komerčním směrem. Jednou z těchto aktivit by mělo být rovněž sledování cen zástavového skotu, které bychom následně zpracovávali, vyhodnocovali a souhrnně pak chovatele o výsledcích informovali.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info