Karlínské farmářské trhy č. 4 / 18. září 2010

Karlínské náměstí, Praha 8, okolí kostela sv.Cyrila a Metoděje,

Sobota 7:30 – 14h.

Metro B /Křižíkova/, metro C,B /Florenc/, tram 8, 24, tunel pro pěší v Thámově ulici mezi Karlínem a Žižkovem, dostatek parkovacích míst (bez modré zóny)

Sobota,11.9. (minulé trhy)

Tak nám to počasí nakonec přálo. Dokonce i sluníčko občas ozářilo Trh v jehož středu svítila hromada oranžových dýní Hokaido a hned vedle se podávala skvostná dýňová polévka, nudle s dýní a senzační teplé dýňové placičky se studeným okurkovým dipem. Prostě byl to trh ve znamení dýní a to se ty další zelené, žluté, velké i maličké teprve chystají do Karlína :-)

A opět to byl pěkný trh, kde se prodávala hlavně zelenina (hodně návštěvníků už začíná pomalu myslet na zimu, na skladové brambory a cibuli) a nam dračku šly i klobásy, špek, salámy a všechny další uzeniny. Velkou pozornost v Karlíně vyvolala Hraška z Brna, jejíž stánek vynikl trpělivým vysvětlováním k čemu všemu jsou obalové směsi určeny. Stálá fronta stojí u mlékomatu a radost nám dělá, že držíme v Karlíně krok s Evropou a mlékomaty jsou v současné době senzací i ve švýcarském Curychu. Dařilo se pekařům, kteří na obou stranách kostela dělali slušné obchody, novinkou byly Středovy pekárny z Kutné hory, které přivezly moc dobrý chléb a preclíčky tak malé, že téměř unikaly pozornosti návštěvníků :-)

Lanka Cakes se svými minidortíky, sušenkami a mufiny byla jako obvykle hvězdou milovníků sladkostí (zkuste ke cappuccinu její mrkvový dietní dort, ehm) a k mání tu bylo i ovoce v medu a v bylinkách, různé podoby medu s rakytníkem i čistý včelí med. Hub roste stále dost a v Karlíně dostanete všechny, od těch lesních (bedly, hřiby, křemeňáky, podhříbky, lišky) až k těm, které rostou v pěstírnách.

Prostě kdo přišel, příjde zas. A kdo tu ještě nebyl, má nejvyšší čas !

A když už zajdete, nakoukněte i ke sv.Cyrilu a Metodějovi. Obrovský kostel, který je něco jako dobový bratr sv.Ludmily na Míráku a sv.Antonína na Strossmayeráku, má pro všechny návštěvníky trhů otevřené dveře po celou sobotu.

Sobota, 18.9. (aktuální trhy)

A zase budou nervy s počasím. Meteorologické a letecké servery však tvrdí, že v Karlíně bude chladno, bez deště a občas probleskne sluníčko. Tak akorát na svařák, který Vám samozřejmě nabídneme.

Co bude na tomto trhu dominantou? Dýně byly minule ale budou celý podzim. Tentokrát přijede dýňová farma Bykoš od Koněpruských jeskyň, která Vám nabídne kromě oranžových Hokaido dýní i všechny další dýňové druhy a barvy.

Protože na jihu Čech se blíží masový výlov rybníků, dáme Vám už teď příležitost, rybky z Třeboně nejen koupit (uzené i chlazené) ale i ochutnat. Budou kapří hranolky, škvarky ze smaženého candáta a smažený pstruh.

Poprvé na trhu budeme mít kromě výtečných ovocných šťáv i šťávy zeleninové. Návštěvníci si budou moci nakoupit i ochutnat šťávu z rebarbory, mrkve, rajčatovou šťávu, štávy z červené řepy, z kysaného zelí, z rakytníku, z brusinek a spustu dalšího včetně vína z ostružin, jahod, višní a borůvek.

Zelináři přivezou všechen podzimní sortiment. Budeme mít čest představit Praze račetickou cibuli od Slaného. Pan Ryšavý ze specializované farmy za její kvalitu před pár dny obdržel 1. cenu v soutěži Regionální potravina roku, v ústeckém kraji. Spolupráce Karlínských farmářských trhů s Agrární komorou ČR začíná nést ovoce a postupně budeme návštěvníkům představovat další oceněné produkty a výrobky z celých Čech i Moravy.

Náš stálý prodejce Řeznictví a uzenářství Václav Kozel z Týna nad Vltavou, který v Karlíně prodává své úžasné bezlepkové špekáčky, klobásy, tlačenku a sulc (áách), se v téže soutěži o reginální potravinu Jižních Čech umístil se salámem Václavák na třetím místě. Pan Kozel i Václavák budou k mání po pravé straně kostela.

A další velkou novinkou bude zvěřina a zvěřinové klobásy z podhůří Jeseníků. Majitel obory a farmy pan Rýznar nic nenechal náhodě, objel a prohlédl si pražské trhy a vybral si Karlín, ve kterém bude nabízet jelení a staročeskou klobásu (jelení musí obsahovat nejméně 51% jeleního masa), maso ze srnčí kýty a když se zadaří, tak i jelena.

Na trh se vrací pštrosí farma Studánka s nabídkou zdravého bezcholesterolového masa. A vepřové maso z vlastních chovů přiveze i firma TORO z Vysokého Mýta.

Jako obvykle bude k dispozici kompletní nabídka sortimentu pekařství Štefan z Lukové od Orlických hor, pekařství Pištec z Kolína, Středovy pekárny z Kutné hory, pekárny z Držkova a další koláče, frgály a jiné pekařské dobrůtky malých výrobců.

V provozu budou kavárny po obou stranách kostela sv.Cyrila a Metoděje a v provozu bude i dětský koutek s výtvarnou dílnou.

Prostě v Karlíně bude jako vždycky hezky a dobře i kdyby pršelo :-)

Vaše občanské sdružení POD PLATANY

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info