Nižší výnos obilovin se dotkne cen pečiva

Letošní počasí zkomplikovalo sklizeň obilovin. Sklizeň je nižší a to bude mít podle Josefa Houčka vliv i na cenu pečiva.

Zemědělce letos potrápilo počasí. Výnosy obilovin jsou nižší. Nejen o tom hovořil Josef Houček, předseda okresního zemědělského svazu a ředitel Výrobně obchodního družstva v Kámeně, v rozhovoru pro Deník.

Počasí zemědělcům letos příliš nepřálo. Jak se podepsalo na úrodě?

Počasí bylo extrémní. Na jaře přišly kroupy, které vystřídala sucha. To ovlivnilo výnos obilovin. A v době, kdy jsme potřebovali, aby bylo hezky, přišly deště. To nám velmi zkomplikovalo sklizeň a poškodilo část úrody.

Vloni touto dobou už jste měli veškerou úrodu, jak se říká pod střechou. Jak to vypadá letos?

S potěšením můžu říct, že máme sklizenou všechnu řepku. S výnosem 3,2 tuny z hektaru jsme se dostali nad celorepublikový průměr, který činí 2,9 tuny z hektaru.

Takže řepce se dařilo?

Ano, řepce se nejenom na Pelhřimovsku, ale i na celé Vysočině v porovnání se zbytkem republiky velice dařilo. I když z uplynulých let jsme zvyklí na vyšší výnosy.

Jak to vypadá s obilovinami?

Máme výnos 4,2 tuny z hektaru, což znamená, že o 0,6 tuny z hektaru zaostáváme za republikovým průměrem. Kvůli nepřízni počasí nám na obilí vznikly velké ztráty.

Můžete říct, v kolika procentech se ztráty pohybují?

Na obilí nás počasí připravilo o deset procent úrody. Na řepce nám pak vznikla patnáctiprocentní škoda.

Dotkne se nižší výnos obilovin cen pečiva?

Určitě. V současné době se mluví o tom, že pečivo podraží. Už je jasné, že v republice bude potravinářské pšenice a žita málo, což znamená, že se bude muset dovážet. I když v pekařských výrobcích pouze jedno procento ceny ovlivňuje mouka, jejíž cena se pohybuje okolo čtyř a půl tisíce korun na tunu a ještě poroste, pečivo přesto podraží.

Jak vidíte příští rok? Už máte naplánováno, co se zaseje?

Máme naplánováno osetí přibližně stejných ploch obilovinami a řepkou jako vloni. Nyní už je zaseta řepka. S obilovinami začínáme. Z poloviny je zasetý ozimý ječmen a začíná se sít pšenice.

Dá se říct, že byste na letošních výnosech výrazně prodělali?

Pokud ceny budou dobře nastaveny, tak i přes složitý letošní rok obiloviny prodělečné nebudou. I když jejich cena výrazně stoupne a zemědělci budou „mediálně slavní“ za to, že se zapříčinili o zdražení pečiva. Úsporná opatření, která přijdou, nás připraví zhruba o 740 milionů korun, což se nás výrazně dotkne.

Jak jste zmínil, budete „mediálně slavní“, protože se zdraží pečivo. Ale vy za to v podstatě nemůžete.

Přesně tak. My se na tom podílíme dvaceti procenty, ale jak je zvykem, svede se všechno na zemědělce. Ale svůj díl na tom má i zpracovatelský průmysl, cena energií a v neposlední řadě i zvyšování DPH.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info