Zlepšení vaznosti masa
21.09.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Producenti masa a masných výrobků mohou vybírat ze široké škály prostředků ke zlepšení vaznosti masa. Nejvyhledávanější přípravky jsou vymezeny charakteristickými vlastnostmi. Najít vhodný prostředek pro konkrétní použití je snadné, ale je důležité mít i přídavek s dobrou vazebnou sílou a celou řadou možných aplikací.
Moderní výrobci si při volbě přídavků pro lepší vaznost kladou následující otázky:
· Funkčnost a účinnost – kolik vody je schopen zvolený přídavek vázat?
· Slučitelnost s ostatními složkami receptury masného výrobku.
· Nezpůsobuje-li přídavek alergie.
· Efektivita výroby – bude vybraný přídavek vyžadovat zvláštní vybavení pro čištění před výrobou následující šarže?
· Neodradí název složky uvedený na etiketě spotřebitele?
· Lze ho, podle pravidel příslušného ministerstva zemědělství, označit jako „přírodní“ nebo „bio“?
· Jaká je jeho cena?
· O kolik může přídavek zlepšit výtěžnost technologického procesu výroby?
· Jak tato složka ovlivní konečnou cenu masného výrobku v porovnání s jinými přídavky pro zlepšení vaznosti?
Je třeba vzít v úvahu i fakt, že někteří výrobci hledají systémy zlepšující vaznost bez fosfátů, snaží se například respektovat i tendence zdravotnických organizací v kampani vedoucí ke snižování obsahu sodíku v potravinách. Tyto všechny požadavky musí zohlednit výrobci přípravků pro zlepšení vaznosti, ať již se ve Spojených státech amerických jedná o společnost Ajinomoto Food Ingredient či BindMax Proteins.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tweet



