Moc ryb v rybnících asi nebude

Sportovní rybáři v sobotu zahájili podzimní výlovy. Jako první slovili rybník Andrlák.

Žádné velké výnosy ryb letos nečekají českokrumlovští sportovní rybáři. V sobotu odstartovali sérii podzimních výlovů, ale na jejich výsledek pohlížejí skepticky.

„Moc dobrá chovná sezona to letos nebyla,“ říkal při výlovu rybníka Andrlák u osady Skláře Petr Bareš, který u českokrumlovské místní organizace zastává důležitou funkci hospodáře.

„Jaro bylo studené, pak zase přišla extrémní horka a červen byl moc chladný. Počasí bylo takové jako na houpačce. Navíc zlobila i voda. Některé rybníky nám přetekly. Tento Andrlák, rybníky v Kladenském Rovném, Holubovský rybník i oba Sebeverazi, z nichž jeden je chovný, druhý je lovným revírem. K tomu řádí pytláci – vydry i ti dvounozí, zrovna dneska jsme tu našli ve vodě dva pruty. Takže ryb bude málo.“

Krumlovští rybáři začali ryby vytahovat z rybníka za ranního chladu a mlhy, ale počasí se o víkendu vyvedlo, takže sluníčko krajinu brzy značně zahřálo, což mělo za následek, že mnozí z rybářů byli mokří nejenom od rybniční vody, ale i od vlastního potu. Vytahování ryb muselo jít hladce a svižně, ráz na ráz, takže se rybáři měli co ohánět. Obzvláště, když jim do ideálního počtu lovců nejméně dva rybáři chyběli.

„Jo, dneska má holt přednost práce,“ povzdychl si Petr Bareš, že sehnat lidi na výlov není zrovna jednoduché. A jakoby chtěl potvrdit jeho slova, zazvonil telefon a ubyl další rybář, který musel rozjetý výlov opustit, protože byl povolán do svého zaměstnání.

Do kádí z rybníka putovali především kapři, ale i amuři, cejni a něco tloušťů – čili jak rybáři říkají, bílá ryba. Vylovené ryby nebyly určené na Vánoce, ale na zarybnění loveckého revíru. Konkrétně ty z Andrláku se stěhovaly do Lipna.

Teď o následujících pěti víkendech budou žít českokrumlovští rybáři pouze výlovy. Například hned druhý den, to znamená v neděli, lovili rybník zvaný malá Horní Brána a dva rybníčky na sádkách v Dobrkovicích. Výlovy se ale netýkají jenom rybníků, kromě nich musí rybáři slovit i kapiláry. To znamená pstruhy v potocích.

Hospodář v sobotu vstával v pět hodin ráno, Martin Havlík a Roman Louda dokonce u rybníka strávili noc. Jednak proto, aby rybník a vše potřebné na výlov přistrojili a také proto, aby rybáře ve výlovu někdo nezvaný nepředešel. Což právě tady rybáři už před několika lety zažili.

Nejmladším v partě rybářů byl 19letý Petr Bareš junior. „Já se stal rybářem, hned jak jsem začal chodit,“ smál se.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info