Téma směřování zemědělské politiky dominuje neformálnímu setkání šéfů zemědělských resortů EU

Belgické městečko La Hulpe ve dnech 19. - 21. září hostí neformální zasedání ministrů Rady pro zemědělství a rybářství. V rámci plenární schůze, ale i během akcí pořádaných na okraj zasedání je nosným tématem budoucí podoba Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2013.

Neformální zasedání Rady pro zemědělství a rybářství je totiž jednou z posledních příležitostí, kdy se ministři pokusí ovlivnit netrpělivě očekávané návrhy budoucí podoby Společné zemědělské politiky, které má předložit Evropská komise. Komisař pro zemědělství Dacian Cioloş návrhy plánuje představit v Evropském parlamentu 17. listopadu.

Zájmy ČR na tomto neformálním zasedání rady hájí ministr zemědělství Ivan Fuksa. Na okraj zasedání je proto plánována řada důležitých bilaterálních setkání nejen s komisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Dacianem Cioloşem, ale i s mnoha protějšky z řady členských států, například Sabinou Laruelle, ministryní pro malé a střední podniky, zemědělství a pro vědu Belgického království (nyní předsedkyní Rady pro zemědělství a rybářství), Ilse Aigner, federální ministryní výživy, zemědělství a ochrany spotřebitele Spolkové republiky Německo, Markem Sawickim, ministrem zemědělství a rozvoje venkova Polské republiky a Zsoltem Simonem, ministrem zemědělství, životního prostředí a regionálního rozvoje Slovenské republiky.

„Spravedlivé podmínky pro zemědělce jsou mojí jednoznačnou prioritou,“ říká ministr Ivan Fuksa, který své odhodlání vybojovat českým zemědělcům férové podmínky v rámci „sedmadvacítky“ deklaroval hned v den nástupu do funkce. Srovnat podmínky zemědělců napříč EU je podle ministra možné také lepší harmonizací právních předpisů a jejich jednotnou vymahatelností v členských státech nebo zjednodušováním administrativy.

Zemědělství už dávno neznamená výhradně produkci potravin, ale také tvorbu a péči o krajinu, ochranu před povodněmi, reakce na změny klimatu, udržitelné hospodaření s vodou a půdou, ochranu životního prostředí nebo rozvoj venkovských oblastí. A v tomto slova smyslu je podle ministra Fuksy politikou všech, ne pouze zemědělců. „K tomu, aby mohla všechny tyto novodobé funkce plnit, potřebuje také účinné nástroje a odpovídající moderní strukturu,“ říká ministr Fuksa. „Velkým tématem je ale také efektivita a konkurenceschopnost evropské zemědělské produkce na světových trzích,“ dodává ministr.

Jednání neformální rady navazuje na konferenci, kterou na stejné téma, tedy budoucí podobu SZP, v červenci pořádala Evropská komise. Tato konference v podstatě zahájila diskusi všech zainteresovaných stran. Předložení příslušných legislativních návrhů ze strany EK se pak očekává v příštím roce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info