Globální trendy a výzvy pro budoucnost v oblasti vinařství

V Německu se vypije okolo 20 milionů hl vína, z toho polovina bude domácího původu. Celosvětový trend ale směřuje k pestré nabídce vín ze všech koutů světa. Vyšší mezinárodní konkurenční tlak, stále rostoucí případy falšování výrobků, nová ze zákona vyplývající nařízení a zvýšené požadavky na kvalitu německých vín, ale také snaha o ochranu klimatu, kladou zvýšené nároky na vedení vinařských podniků jak ve výrobě, tak i během zajišťování odbytu na trhu.

Před nedávnem vyšlo najevo, že se v globálních trendech odráží i skutečnost, že se mnoho evropských vinařských regionů výrazně mění.

Ztoho pro budoucnost vyplývá následujících pět základních směrů vývoje:

1. Pěstování vinné révy se přemisťuje na jih a na sever: Na jedné straně do Jižní Afriky, Argentiny a Čile, a dále do Patagonie, a na druhé straně do Anglie, Dánska a na Island. Naproti tomu je například v Porýní pěstováno stále více pinot noir na úkor tradičního ryzlinku.

2. Víno bude častěji asijského původu a stává se více záležitostí žen: Německé obchody a vinotéky zásobuje stále větší počet specializovaných vinařských podniků a obchodních firem z Indie a Číny. V tomto oboru pracuje na vedoucích pozicích stále více žen.

3. Nabídka bude pestřejší a globálnější: Vína z východní Evropy a z Asie zažívají renesanci. Podle prognózy na příštích deset let samotná Čína svou produkci vína pravděpodobně zdvojnásobí.

4. Na trhu s vínem bude stále obtížnější se prosadit a nabídka se bude i nadále štěpit: Špičková vína z Bordeaux budou nedostupná. Víno pro běžnou spotřebu se stává výrobkem životního stylu, převážně takzvaná značková vína. Vinaři budou mít složitější situaci v uplatnění se přímo na místním trhu u regionálních prodejců.

5. Některé odrůdy vína budou postupně ztrácet na významu, například ryzlink: Celosvětovým trendem bude převládání vín scelovaných (kupáž, resp. cuvée).

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info