Souhrn událostí uplynulých dní – 21.9 .2010

SVS při kontrolách nepustila na trh 11,5 tuny masa a vajec

Státní veterinární správa (SVS) během září při mimořádných kontrolách nepustila na trh 11,5 tuny masa a dalších potravin živočišného původu. Důvodem vrácení zásilek byl například porušený obal nebo špatné skladování. Celkem SVS při 144 akcích prověřila 530 tun potravin. Oznámila to v pondělí ČTK v tiskové zprávě. Z potravin, které neuvolnila na trh, bylo zhruba 8,5 tuny drůbežího masa. Z toho ve čtyřech případech to bylo celkem sedm tun drůbežího masa z Polska. Jeden případ tvořily asi čtyři tuny vepřového masa z Německa a ve čtyřech případech veterináři vyřadili 500 kg drůbežího masa a vajec z ČR.

Téma směřování zemědělské politiky dominuje neformálnímu setkání šéfů zemědělských resortů EU

Belgické městečko La Hulpe ve dnech 19. - 21. září hostí neformální zasedání ministrů Rady pro zemědělství a rybářství. V rámci plenární schůze, ale i během akcí pořádaných na okraj zasedání je nosným tématem budoucí podoba Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2013. Neformální zasedání Rady pro zemědělství a rybářství je totiž jednou z posledních příležitostí, kdy se ministři pokusí ovlivnit netrpělivě očekávané návrhy budoucí podoby Společné zemědělské politiky, které má předložit Evropská komise. Komisař pro zemědělství Dacian Cioloş návrhy plánuje představit v Evropském parlamentu 17. listopadu.

Obilná komora Evropy

Rusko je na nejlepší cestě opět se stát velkým světovým exportérem. Zemědělství získalo v posledním období strategický význam. Vláda chce zvýšit míru soběstačnosti ve výrobě obilovin a současně i export. Rozsáhlé subvence do zemědělství především ve formě programů na zlevnění úvěrů výrazně podporují investiční činnost. I přes hospodářskou krizi a dramatické sucho, které letos postihlo některé státy Ruské federace se tento vývoj nezastavil. Ještě v 90. letech minulého století muselo Rusko obilí dovážet z USA.

Kontrolujeme podmínky obchodování

Nejen správně vyrobené, ale i správně zabalené, přepravované a označené, musejí být potraviny živočišného původu. Od počátku měsíce září probíhá na celém území ČR mimořádná veterinární kontrola zaměřená na obchodování s potravinami živočišného původu a týká se i obchodování s drůbežím masem. Mimořádných kontrol v krajích se účastnili i odborní pracovníci ze Státní veterinární správy z odboru veterinární hygieny a veřejného zdraví. Celkem bylo dosud provedeno 144 kontrol.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info