Souhrn událostí uplynulých dní – 22.9 .2010

Francouzsko-německá osa nepodpoří zvýšení dotací pro nové členské země

Nové členské země EU se ohradily proti společnému návrhu na reformu unijní zemědělské politiky, pod nímž je podepsána Francie a Německo. Paříž a Berlín nechtějí, aby nováčci v EU pobírali v budoucnosti vyšší zemědělské dotace. Ministři zemědělství Francie a Německa ve společném návrhu, který spatřil světlo světa minulý týden, usilují o to, aby zemědělci z nových členských zemích dostávali z unijní kasy v rámci společné zemědělské politiky (SZP) i nadále méně finančních prostředků než jejich kolegové ze zemí evropské patnácky.

Zájem o mléko z mlékomatu v létě opadl

Zemědělci na Olomoucku zatím o rozšíření prodejních míst mléka z mlékomatu neuvažují. Prodej čerstvě nadojeného mléka z automatu se o prázdninách obrovsky propadl. Skončil na pětině objemu oproti počátku letošního roku, kdy mlékomaty začaly dobývat Česko. Že by se vlna zájmu o novinku definitivně přehnala? S koncem letních měsíců hlásí zemědělci oživení poptávky a ujišťují, že mlékomaty chtějí zachovat. Alespoň ty v Olomouci.

Úroda ovoce na jihu Moravy je horší než loni, nejméně je meruněk

Letošní úroda většiny druhů ovoce na jihu Moravy je horší než loni, sklizené plody jsou i méně kvalitní. Nejhůře jsou na tom pěstitelé meruněk, jichž se podle předběžných odhadů sklidilo o tři čtvrtiny méně než loni. ČTK to sdělila Jiřina Homolová z Ovocnářské unie Moravy a Česka, špatnou úrodu potvrdili oslovení zemědělci. Podle nich za podprůměrnou úrodu může především špatné letošní počasí. Zatímco loni se na jihu Moravy sklidilo 3800 tun meruněk, letos to je pouhých 1000 tun. Podle Homolové k tomu přispěla chladná zima a deštivé jaro.

Na Šumavě vytěží asi stejné množství kůrovcového dříví jako loni

V Národním parku Šumava vytěží letos zhruba stejné množství kůrovcem napadených stromů jako loni, tedy zhruba 300 000 metrů kubických. ČTK to dnes řekl mluvčí kalamitního štábu Petr Kahuda. Nevyplní se skeptické odhady, že kůrovec letos zničí až půl milionu kubíků dřeva. Podle ředitele parku Františka Krejčího ranními mrazíky kůrovcová sezona na Šumavě pomalu končí. Třetím týdnem klesá množství dříví nově označeného k těžbě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info