Plochy pro pěstování brambor se snižují

Zájem o pěstování brambor na Klatovsku klesá. České producenty brambor válcují konkurenti ze zahraničí.

Na Klatovsku se rok od roku snižují plochy na pěstování brambor, přitom Klatovsko bývalo významnou bramborářskou oblastí, kde se brambory pěstovaly ve všech zemědělských podnicích.

„V současné době se bramborám věnuje zhruba deset větších zemědělských podniků. Mezi největší pěstitele sadbových brambor patří tradičně podnik Vesa Velhartice, která má 46 hektarů, ve společnosti Agrospol Malý Bor pěstují 65 hektarů průmyslových brambor. Konzumní brambory se dnes většinou pěstují pouze pro potřebu zaměstnanců a členů podniků,“ říká ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

Ploch dramaticky ubylo

V roce 1980 se na Klatovsku pěstovalo 3654 hektarů brambor. Letos jsou vysázeny pouze na 400 hektarech. Oproti loňsku došlo ke snížení ploch o 200 hektarů.

„V roce 1980 bylo v Česku 130 043 hektarů bramborových ploch. Letos jsou vysazeny v republice pouze na 27 079 hektarech. Ve srovnání s rokem 2009 je pokles plochy o 1655 hektarů,“ pokračuje Jandová.

„S bramborami je to velmi špatné. Zatímco loni jsme měli ještě 130 hektarů konzumních brambor, letos máme vysázeno jen 8 hektarů. Brambory jsme totiž dodávali do podniku, který u nás vyrábí bramborové lupínky. Nyní si brambory dovážejí sami. Osm hektarů brambor máme tedy pro vlastní potřebu, a to na naturálie pro naše členy,“ popisuje situaci v Zemědělském družstvu v Měčíně na Klatovsku agronom Vladimír Steiner.

Také v Obchodním družstvu v Soběšicích snížili stavy brambor. Přesto tam pěstují průmyslové, sadbové a z malé části i konzumní brambory.

Průměrná úroda

„Po nedobrém začátku, kdy nebylo možné v dubnu zasázet a kdy jsme museli za extrémních podmínek sázet brambory na začátku května, je nakonec úroda průměrná,“ říká ředitel družstva František Trnka. „Překvapilo nás to, vždyť jsme bojovali i s horkým létem, kdy nám některé odrůdy zasychaly a kdy jsme měli strach, že se nám v řádcích na polích brambory snad uvaří. Přesto se nám podařilo udržet je zdravé,“ dodává Trnka.

Ve Velharticích letos sázeli zhruba o pět hektarů méně brambor, než tomu bylo loni, přesto zde i nadále sází téměř 80 hektarů brambor.

„Specializujeme se především na brambory sadbové, věnujeme se šlechtění a pěstujeme i průmyslové brambory pro škrobárnu v Horažďovicích, která je největším odběratelem těchto brambor v regionu. Děláme i konzumní brambory. Co se kvality týče, na západě Čech jsme na tom ještě poměrně dobře, horší situace je na Vysočině a v dalších oblastech,“ hodnotí úrodu ředitel společnosti Vesa Velhartice Viktor Kopačka.

Kvalita brambor je horší

Kvalita brambor na Klatovsku je ale horší než v minulých letech. Brambory mají více hlíz, rozpuky, strupovitost, za což může právě počasí v letošním roce.

„Důvodem klesajícího zájmu o pěstování brambor jsou každoročně se zvyšující vstupy do výroby. Jde o vyšší ceny nafty, postřiků a další výdaje spojené s pěstováním a sklizní brambor. Dalším důvodem snižování ploch je odbyt. O české brambory není zájem. Český zemědělec nemůže svojí cenou konkurovat zahraničním pěstitelům a dovozcům. Do ČR se brambory nejčastěji dovážejí z Německa, Francie, Slovenska, Nizozemí, ale i z Maďarska a Itálie,“ doplnila informace Jandová. Brambory pro maloodběratele se nyní pohybují v ceně od 7 do 10 korun za jeden kilogram.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info