Kozel Premium obhájil loňské vítězství v anketě České pivo

Českým pivem roku se v hlavní kategorii světlých ležáků letos, stejně jako loni, stal Velkopopovický Kozel Premium. V novinářské anketě Naše pivo obhájil své loňské vítězství ležák Pilsner Urquell z Plzeňského Prazdroje. Výsledky obou soutěží byly vyhlášeny během dnešní Svatováclavské slavnosti českého piva. Šlo již o desátý ročník obou soutěží.

Své nejoblíbenější pivo letos poprvé vybíraly také ženy. V soutěži Dámská pivní volba, kterou společně s pivovarským svazem vyhlásil První dámský pivní klub, zvítězilo pivo Bernard z humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard.

V kategorii světlých výčepních piv vyhrál Zubr Gold, který vyrábí přerovský Pivovar Zubr patřící pivovarské skupině PMS Přerov. Nejlepším nealkoholickým pivem byl podle poroty Radegast Birell z nošovického pivovaru patřícího Plzeňskému Prazdroji.

"Soutěž potvrdila, že kvalitní pivo může vyrobit jak malý pivovar, jak jsme se přesvědčili v řadě případů v minulosti, tak pivovary s velkým objemem produkce, jak potvrdily degustace odborníků v letošním roce, a to je dobře," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Ve všech kategoriích soutěže České pivo 2010 se v letošním roce utkalo celkem 45 piv, které do ní letos pivovary přihlásily. Piva hodnotilo 20 odborných degustátorů, sládků a pivovarských odborníků. Porotci hodnotili senzorické vlastnosti piv, to, zda mají deklarovanou stupňovitost a také chuť soutěžících moků. V novinářské soutěži žurnalisté nominovali celkem 70 značek zlatavého moku, nejvíce v dosavadní historii soutěže. Na hlasovacích lístcích zástupkyň něžného pohlaví figurovalo 55 různých piv.

Během slavnostního večera v pražském hotelu Hilton byli uvedeni do Síně slávy Českého pivovarství a sladařství dlouholetý sládek pražského pivovaru a restaurace U Fleků Ivan Chramosil a majitel sladovny v Kounicích Karel Klusáček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info