Souhrn událostí uplynulých dní – 24.9. – 26.9.2010

Proč novelu zákona o transformaci zemědělských družstev?

Novináři bývají holky pro všechno, ale často také pro nic. Transformovat hodinky na holínky v týdeníku Zemědělec redaktorem Píchou hladce obrace je víc jak nuda, která předchází mozkové ochablosti poplatné přání čtenáře. Polemika, která se v posledních dnech strhla kolem senátního návrhu zákona o transformaci zemědělských družstvech je zdrcující především pro obec právně vzdělanou, která v dané věci odvedla nejvíce práce a judikovala problematické otázky tak, že věcně právní problém transformace byl odhalen a je tu nová hmotně právní otázka: komu patří nevypořádaný majetek oprávněných osob? O protiústavnosti opět vykřikují Ti, co se majetkových podílů a nerozpuštěné restituční rezervy zmocnili.

Divoká prasata chodí na pole jako do bufetu

Zemědělci jsou zoufalí ze ztrát na úrodě způsobených divokou zvěří. Nejhorší situace je na Drahanské vrchovině v okolí vojenských. Nedaleko slavného větrného mlýna v Ruprechtově je zvláštní kukuřičné pole. Stojí na něm tak každý druhý stvol, na zemi se povalují nakousané klasy. Jasná známka toho, že tam hodovala divoká prasata. "Víc toho podupou, než sežerou. Pole sklidíme, i když kukuřice není úplně zralá. Jinak by nám nezbylo vůbec nic," říká pracovník zemědělského družstva Kojál Krásensko Alfred Hanik.

Lesy ČR hrozící kůrovcovou kalamitu odvrátily

Objem kůrovcového dříví zpracovaného v srpnu u Lesů ČR dosáhl pouhých 52 tisíc m3, což je 34 % množství zpracovaného v loňském srpnu, a také například přibližně polovina objemu zpracovaného v letošním roce za stejné období v Národním parku Šumava. Znamená to, že v důsledku kůrovcových těžeb u Lesů ČR v podstatě nevznikají holiny, jedná se většinou o malé skupinky stromů, po jejichž vytěžení často nebude ani nutné zalesňovat. Potvrzuje se tak letitá lesnická zkušenost, že dobře prováděná ochrana lesa vzniku kalamitních holin brání, i správnost zvoleného přístupu Lesů ČR.

Houbová nadílka je čím dál pestřejší: rostou hřiby, křemenáče i bedly

Houbaři mají podle zkušených mykologů velkou naději, že se jim letošní podzim vydaří. Už teď se objevuje více podzimních druhů a proti minulým týdnům je výběr daleko pestřejší. "Houby rostou celkem dobře, druhový sortiment se ale pozměňuje. Přestože rostou hřibovité houby, jejich skladba se mění. Stále více je podzimních hub," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Upřesnil, že už nerostou všechny druhy hřibů či holubinek. Objevuje se ale hodně klouzků. "Masově se rozmnožil například klouzek kravský, který je méně známý. Je to ale docela dobrá houba. Často se objevuje také klouzek obecný," popsal aktuální situaci v lesích mykolog.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info